
Niški kuvari oduvali sve u Hrvatskoj: Stranci otkinuli na naše ćevape, ali je prvo mesto osvojila torta! (FOTO)
Na prestižnom kulinarskom takmičenju naši takmičari su ostvarili zavidan rezultat i kući doneli čak jedanaest medalja

Na prestižnom kulinarskom festivalu "Biser mora" održanom na Braču, u Hrvatskoj, niški ugostitelji, koje čine mahom đaci i studenti, osvojili su jedanaest medalja. Nišlije su ukrstile varjače sa kulinarima iz čak dvadeset evropskih zemalja i kući donele jednu zlatnu, šest srebrnih i četiri bronzane medalje.
Osim što su predstavili čuvene specijalitete sa juga i niškim roštiljem osvojili stomake svojih kolega iz drugih zemalja, učenici Ugostiteljske škole su na ovom takmičenju imali priliku da steknu nova znanja koja će im biti od koristi u daljoj karijeri.
- Na ovom prestižnom kulinarskom takmičenju ostvarili smo zavidan rezultat i kući doneli čak jedanaest medalja. Ponosna sam na naš tim i ljude koji su svojim znanjem i veštinama odgovorili svakom izazovu koji je pred njih postavljen - kaže Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.
Južnjački tim pokazao je umeće u pripremanju jela moderne kuhinje, ali isto tako i u pripremi jela od ribe, piletine, ali i poslastica - od kolača do svadbene torte.
Zlatnu i srebrnu medalju za radove u kategoriji artistika osvojila je Danijela Veljković. Njoj je pripala i srebrna medalja za kolač, a u istoj disciplini se istakao i Stefan Veljković, koji je takođe osvojio srebro.

24sedam/Maja Kostić
Pogledaj galeriju

24sedam/Maja Kostić
Pogledaj galeriju

24sedam/Maja Kostić
Pogledaj galeriju
Kada je o poslastičarstvu reč, Ugostiteljsko-turistička škola osvojila je srebrnu medalju u disciplini pripremanja torti, a svadbenu tortu je za ovu priliku napravila Katarina Marinović, učenica trećeg razreda.
Južnjaci su uzeli dve medalje u disciplini pripremanja rižota, i to Adrija Kocić srebro i Danijela Veljković bronzu. U pripremanju jela od ribe istakli su se Andrija Kocić, koji je dobio srebro, i Aneta Janković, koja je osvojila bronzu, dok su se u pripremanju jela od ribe takmičili, ali i okitili broznanim medaljama, Dragan Jovanović i Petar Majstorović.
Festival je, pored takmičarskog, imao i edukativni karakter, a održano je i nekoliko masterklasa na kojima su predstavljene recepture i pripremana jela s različitih geografskih područja.
Nišlije su susedima, ali i ostalim takmičarima iz devetnaest zemalja Starog kontinenta, prezentovali specijalitet juga - roštilj, koji se, kako kažu, ni po mirisu ni po ukusu ne može meriti sa bilo čim drugim.
- Naš masterklas je predstavio ono po čemu je jug Srbije prepoznatljiv, a to je roštilj. Južnjački specijalitet privukao je veliku pažnju, kako sudija, tako i posetilaca, koji su ostali zadivljeni specifičnim ukusima našeg kraja - priča Dimitrijevićeva.
Međunarodni kulinarski festival “Biser mora”, sedamnaesti po redu, okupio je više od 200 takmičara iz 20 zemalja Evrope. Srbiju su predstavljala dva tima - iz Niša i Novog Sada.
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari