
Opasno! Sunce kvari sladoled: Ulični zamrzivači na udaru tropskog talasa
Zamrzivači za sladoled često su u Srbiji izloženi jakom suncu što može dovesti do topljenja i kvarenja tih ledenih poslastica

Pre nekoliko dana reporter 24sedam zatekao je neobičnu situaciju ispred jedne trafike na Novom Beogradu, kada je hteo da kupi sladoled. Naime, frižider je bio prekriven kartonima za ambalažu i reklamom za sladoled, pa se u jednom trenutku učinilo da nije ispravan.
– Radi, radi, nego nisu doneli suncobran pa sam ga prekrila. Sve se topi unutra, zamrzivač ne može da postigne radnu temperaturu – dobacila je prodavačica iz trafike.
Na pitanje da li to znači da bi sladoled mogao da se više puta otopi i zamrzne dobili smo pomalo šokantan odgovor.
– Stvarno ne znam, ja samo prodajem – rekla je ona.
Slučaj za inspekciju

Goran Papović, Foto: Printscreen/Youtube, Dobro Jutro – Jovana & Srđan
Međutim, Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača (NOPS) kaže za 24sedam da je najopasnije kada se sladoled odmrzne pa opet zamrzne.
– Ne može zamrzivač da bude izložen suncu! Najopasnije je kada se tokom dana sladoled odmrzne, pa se tokom noći opet zamrzne. A, to potrošač ne može da primeti. I onda se neko žali da je prehladio stomak od sladoleda, a zapravo se radi o bakterijama – objašnjava Papović.
On dodaje da su zamrzivači koji su ovako izloženi slučaj za inspekciju, ali je problem u tome što ih ima toliko mnogo da nemamo toliko inspektora.
– Trebalo bi zabraniti takvu prodaju, i to ne samo sladoleda već i pića. Zakon o bezbednosti hrane jasno definiše odgovornost proizvođača, distributera i trgovca. Najčešće svi napadaju proizvođače, ali niko ne pita trgovca kako je izložio robu. Savet je da se izbegava sve što je izloženo napolju na suncu, a ovo sigurno nije dobra higijenska praksa – kaže Papović.
On tvrdi da nema zamrzivača koji mogu da toje napolju na visokoj temperaturi, a da rade normalno.
– Oni treba da stoje unutra, u zatvorenom objektu. Jednostavno nemate frižidere koji mogu da izdrže 40 stepeni spoljne temperature i da rade normalno – objasnio je on.
Vrućina ometa rad
Profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković kaže za 24sedam da visoka spoljna temperatura ometa rad zamrzivača.
– Ne znam za konkretan primer tih zamrzivača. Ali, kada je temperatura vazduha 37 stepeni, a sunce direktno udara u objekat, tada je efekat kao da je 45 stepeni i više. Kod tih ekstremno visokih temperatura zamrzivač je izložen velikim naporima i nije isključeno da neki koji nisu u “najboljoj kondiciji” počnu da otkazuju – objašnjava on.

Ilustracija, Foto: Pixabay
Rajaković kaže da zamrzivači mogu da rade i na preko 50 stepeni, ali moraju da imaju jako dobru termičku izolaciju.
– Ako je projektovan da radi na plus 60 stepeni, onda je on mnogo skuplji jer “izolacione bunde”, koje ga čuvaju, moraju biti jako debele – kaže Rajaković.
Moguće trovanje i crevne bolesti
S druge strane, nutricionistkinja prof. dr Jagoda Jorga kaže za 24sedam da nijedna hrana koja se više puta zamrzava nije sterilna, pa tako ni sladoled.

Jagoda Jorga, Foto: Printscreen Youtube K1 Televizija
– On ispunjava higijenske norme u smislu broja dozvoljenih bakterija, ali kada se otopi onda krene njihovo razmnožavanje i može biti veoma opasno. Zbog toga što se prisutni mikroorganizmi razmnože u velikom broju, kada može doći do infekcija. A, u zavisnosti od prisutnih mikroorganizama, mogu se pojaviti razni oblici crevnih infekcija, proliv, povraćanje… Nikada hrana koja ja odmrznuta ne sme da se konzumira ako je opet zamrznuta. Tako bi i sladoled trebalo da se baci i nema drugog saveta sem toga – objasnila je Jorga.
Nutricionista Branka Mirković dodaje za 24sedam da više puta zamrzavan sladoled može izazvati trovanje.Pročitajte još:
– Može doći do klasičnog trovanja, kada se javljaju temperatura i prolivi. Neko može da ima naglo povraćanje i oni se spasu jer izbace štetne bakterije pre nego što one stignu u creva. Ali, ako odu, lečenje može da traje duže. Treba naglasiti da se ponovnim zaleđivanjem ne uništavaju bakterije. Zato je vrlo rizično konzumirati ovakvu hranu, naročito mlečne proizvode – objasnila je Mirkovićeva.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari