
Banjalučki ćevap zvanično zaštićen: Tradicija dobila garantovanu oznaku!
Ova zaštita omogućava da Banjalučki ćevap zadrži svoj originalni karakter, što je važan korak u očuvanju gastronomskog nasleđa Banjaluke

Banjalučki ćevap, simbol kulinarske tradicije Banjaluke, zvanično je dobio oznaku garantovano tradicionalnog specijaliteta, čime je upisan u Registar garantovano tradicionalnih specijaliteta Bosne i Hercegovine. Ova oznaka štiti jedinstvenu recepturu i proces proizvodnje ćevapa, a rešenje o tome donela je Agencija za bezbednost hrane BiH, objavljeno u Službenom glasniku 12. septembra ove godine.
Zaštita ovog proizvoda rezultat je napora Udruženja za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta Banjalučkih ćevapa, koje je 22. marta ove godine podnelo zahtev za registraciju. Komisija Agencije ocenila je da je zahtev kompletan i osnovan, čime je stvoren temelj za očuvanje autentičnog načina pripreme i kvaliteta Banjalučkog ćevapa.
Ovaj korak znači da svaki proizvođač koji koristi naziv "Banjalučki ćevap" mora da se pridržava jasno definisane specifikacije proizvoda. Specifikacija uključuje ne samo izbor sirovina i pripremu mesa već i način na koji se ćevapi prže – specifično u grupama od po četiri komada.
Printscreen/Youtube/Tata Mata Babo
Banjalučki ćevap je svojevrsni ambasador banjalučke kuhinje. Nastao pre više od jednog veka, brzo je postao jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog grada, poznat po specifičnom načinu pripreme i bogatom ukusu. Prvo je osvojio srca domaćih gurmana, da bi kasnije njegovu slavu širili ljudi širom sveta.
Printscreen/Youtube/Tata Mata Babo
Ova zaštita omogućava da Banjalučki ćevap zadrži svoj originalni karakter, što je važan korak u očuvanju gastronomskog nasleđa Banjaluke.
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari