
Ovo ima samo u Srbiji! 6 najluđih manifestacija kod nas: Od "misterioznih čvaraka" do "odavanja počasti rakiji" (FOTO)
Na sebi svojstven način naš mentalitet opisao je i Đorđe Balašević "...baba je mesila šta god da se zarumeni u kalendaru, odmah je mirisalo na vanilin šećer kod nas u kući..."

Niko kao Srbi ne zna da od svake zgode (i nezgode) napravi događaj, zalije pićem i dobrom hranom.
Na sebi svojstven način taj naš mentalitet opisao je i veliki Đorđe Balašević "...baba je mesila šta god da se zarumeni u kalendaru, odmah je mirisalo na vanilin šećer kod nas u kući. Samo pogleda ovako u kalendar i kaže: "Ju, naopako, Kirijak Očelnik!" Hoćemo mesiti nešto?..."
I nije preterao. Iz tog našeg mentaliteta nastale su i najluđe manifestacije koje se godinama unazad organizuju širom Srbije.
Festival piva, rakije, slanine i ostalog srpskog delikatesa, smotra pogrebnika (vrhunac večeri je iznošenje torte u obliku kovčega), takmičenja za najukusniju butkicu, Mud(r)ijade...u Srbiji "nema šta nema".
Dani ljubitelja rakije
Nekako s proleća...početkom maja, u ljubitelji čašice u Pranjanima uživaju u "Rakijadi", na kojoj mogu da degustiraju, eksiraju, takmiče se "nategom iz kapalice"...Cilj je dobra zabava i, naravno, zadržati se na nogama.
24sedam/Ivan Mitić
Najizdržljiviji mogu i nagrade da ponesu kući, ako žiri bude darežljiv.
Sarmijada i Kupusijada
Šta je rakija bez sarme i kupusa? Ništa! Otud su i ove srpske poslastice dobile svoje dane. Sarmijadu u Bačkoj Topoli i Kupusijade kojih tokom godine ima nekoliko - u Mrčajevcima, Futogu, neizostavni deo Guče...sve u svemu, domaćinski smo odali počast "svetom srpskom jelu".
Profimedia
U Mrčajevcima se praznik kupusa održava od 2002. iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca.
Osim uživanja u ukusnom jelu, posetioci se mogu i takmičiti u pripremi svadbarskog kupusa zemljanog lonca i to u tri kategorije: ekipe i pojedinci, ugostitelji i „Celo selo kuva“.
Profimedia
Na sarmijadi u Bačkoj Topoli takođe se mogu pokazti kulinarske sposobnosti u takmičenju u pripremi sarmica od kupusa, vinove loze, zelja...
I, sve je zaokruženo bogatim programom odnosno - dobrom pesmom!
Čvarci - najveća srpska misterija
Za čvarke se ne zna kada su i gde nastali, ali ise jedno zna - naši su! Prihvaćeni kao tipično srpski delikates, služe se tokom cele godine, srpska trpeza bez njih može da prođe eventualno tokom posta.
U oktobru u Valjevu možete posetiti ovu manifestaciju, dobro se počastiti, a možda i čuti neku tajnu velikih majstora, o pripremi čvaraka.
Foto: RINA
i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova.
Grobarijada
17. septembar u Nišu je upisan velikim slovima - održava se tradicionalna "Grobarijada", na koju dolaze pogrebnici iz cele Srbije.
Vrhunac večeri je iznošenje torte u obliku mrtvačkog kovčega, a onda sledi pesma.
Pogrebnici kažu, da se bar tog jednog dana zaboravi na stresan posao kojim se bave.
Slaninijada
Čuvena Slaninijada u Kačarevu ove godine održana je 36. put, a na brojnim štandovima mogu se izabrati i pazariti slanine, od barene preko pančete do domaće, prušute, kobasice, kulen...
Tokom četiri dana, koliko manifestacija traje, osim degustacije i kupovine, upriličen je i takmičarski deo. Na sudijama je "težak zadatak" da probaju proizvode i ocene koji je najbolji.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Pogledaj galeriju

Tanjug/Vladimir Sporčić
Pogledaj galeriju

Tanjug/Vladimir Sporčić
Pogledaj galeriju

Tanjug/Vladimir Sporčić
Pogledaj galeriju

Tanjug/Vladimir Sporčić
Pogledaj galeriju

Tanjug/Vladimir Sporčić
Pogledaj galeriju
Gleda se, kažu stručnjaci, tekstura, boja, miris, ukus slanine...
Osim slanine, u Kačarevu ima svega - od roštilja, namaza, salaza, najraznovrsnijih začuna do liciderskih srca, ratluka, bombona, rakija, vina...
I, kako smo rekli na početku teksta, u Srbiji IMA SVEGA!
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari