
Mesudove ukusne pite i mantije stižu čak do Sibira! Čuveni sjenički majstor radi punom parom već skoro pola veka! (FOTO)
Iako neke njegove kolege kriju tajnu kako napraviti dobru pitu i razvući jufku, Mesud kaže da za to nema razloga i da je tajna zapravo u rukama

Prepoznata po svojim prirodnim lepotama, Pešterskoj visoravni i brojnim spomenicima kulture koji čuvaju multietičnost, Sjenica iz godine u godinu postaje sve popularnija turistička destinacija u Srbiji. Međutim, ono što je nezaobiazno jesu specifična gastronomska ponuda i specijaliteti vrsnih majstora koji decenijama čuvaju tradiciju. Mesud Mašović se već četrdeset godina bavi izradom sjeničkih pita i mantija, i znaju ga svi u tom kraju, ali i šire.

- Radio sam prvo u Hrvatskoj, pa u Sarajevu, a zatim sam otvorio radnju u Sjenici. Toliko posla i dalje ima da bi se moglo raditi 24 sata, sedam dana u nedelji. Dolaze naši ljudi koje žive u inostrantsvu i traže pite i mantije, to odavde nose kao suvenir i podsećenje na zavičaj. Traže 100, 200, 600 komada, pite savijače... One tako idu za Fracusku, Nemačku, sve do Amerike. A mi to kad spakujemo, pita bude vruća sve do Amerike - kaže za RINU čuveni majstor Mesud.
Iako neke njegove kolege kriju tajnu kako napraviti dobru pitu i razvući jufku, Mesud kaže da nema razloga za to i da je tajna zapravo u rukama. Da biste bili dobar pekar, moraju da prođu godine iskustva.
Foto: RINA
- Što se sastojaka tiče, važno je da voda bude jako hladna, ali i da testo za pitu i mantije bude što slanije, jer so održava to testo. Mora biti žilavo, tako da nikako ne može da pukne - ističe Mesud.
Ljubav prema ovom poslu iskusni Sjeničanin preneo je i na svoje potomke. Njegovi unuci i unuke, bez obzira na to što su odlični đaci u školi, žele da nauče tajnu zanata svog dede i da nastave njegovim stopama, zbog čega je Mesud najsrećniji.
- Deda je glavni, a mi smo tu da pomažemo oko svega što treba. Uz njega smo zavoleli ovaj posao i zaista želimo jednog dana time da se bavimo, ali i da ga dodatno proširimo. To je naša porodična tradicija koju moramo pažljivo da čuvamo - rekla je Mesudova unuka Ena Mašović.
Sa njom se slažu i mlađi braća i sestre, pa tako nema dileme da će Sjenicom još dugo mirisati Mesudove pite i mantije, ali zamirasaće i čitav svet kad ih naši ljudi odnesu na poklon kao sećanje na domovinu.

Foto: RINA
Pogledaj galeriju

Foto: RINA
Pogledaj galeriju

Foto: RINA
Pogledaj galeriju

Foto: RINA
Pogledaj galeriju
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari