
Počeli da prave zimnicu u Blacu, a sada im traže da izvoze u Brazil: Jovanovići prave vrhunski ajvar, ali džem bez šećera im je favorit
Porodica Jovanović proizvodi domaću zimnicu po receptu njihovih baka

Porodica Jovanović iz Blaca iskoristila je prirodno okruženje, plodnu zemlju, dobre uslove kojima pogoduje ova opština za bavljenje poljoprivredom i započela proizvodnju domaće zimnice koju plasira u celoj Srbiji, a dobili su ponudu da svoje prizvode izvoze u Brazil.
Uspešna preduzetnica Jelena Jovanović zajedno sa svojim suprugom, njegovim bratom, svekrvom, jetrvom proizvode domaću zimnicu po receptu njihovih baka, a recept za ajvar koji osvaja nagrade dobile su od svekrve koja sa svojih sedamdeset godina aktivno učestvuje u proizvodnji.
“Posedujemo 10 hektara zemlje i najviše uzgajamo šljive, kruške, jabuke, maline i jagode, od kojih pravimo slatka i džemove. Najviše se kupuje džem od šljive i slatko od šljive koje preporučujem svima ali i sve druge proizvode”, priča nam Jelena.
24sedam/Maja Kostić
Oni su ove godine dobili specijalno priznanje na Sajma etno-hrane i pića u Beogradu za najbolji blagi ajvar od cepkane paprike, ali i ponudu da ajvar plasiraju na tržište u Brazilu.
“Proširujemo proizvodnju i očekujemo neke mašine koje bi nam olakšale rad i omogućile da proizvedemo više zimnice. Što se tiče izvoza mi smo spremni i nadamo se da će to još više zaživeti”, kazala je Jelena.
Osvojili su i prvo mesto na takmičenju “Izađi mi na teglu”, a posebno ističu i njihov džem bez šećera koji je jako tražen.
“Ajvar je na prvom mestu, ali je džem bez šećera je isto jedan od traženijih proizvoda, tu su i razna slatka, sirupi od voća koji su izuzetnog ukusa , ljutenica, prirodni sokovi, mleveni paradajz”, kaže Jelena.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari