
Svetski dan hrane je u znaku vode! Ovih 8 stvari može svako od nas da uradi da bismo sačuvali izvor života i zdravlja
Ako na društvenim mrežama naiđete na hešteg #WorldFoodDay, da znate šta promoviše i od kolikog je značaja

Danas se obeležava Svetski dan hrane, koji je jedan od najvažnijih datuma u kalendaru javnog zdravlja. Ako na društvenim mrežama naiđete na hešteg #WorldFoodDay, da znate šta promoviše i od kolikog je značaja.
Još od 1981. godine, u preko 150 zemalja sveta obeležava se simbolično na dan kad je formirana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), a u Srbiji od 2001. godine. Svakog 16. oktobra ukazuje se na aktuelne probleme i načine za njihovo rešavanje, a ove godine se obeležava pod sloganom: "Voda je život, voda je hrana - sačuvajmo svaku kap". Cilj je da se podstakne osećaj lične i kolektivne odgovornosti za opstanak vode na našoj planeti, pa samim tim i za opstanak svih nas.
Da je voda neophodna za život na zemlji znamo gotovo svi, a da li znate da su svake godine vodeni resursi planete pod sve većim izazovima zbog brzog porasta broja stanovnika, urbanizacije, ekonomskog razvoja i klimatskih promena.
Istovremeno, dostupnost vode po osobi smanjena je za 20 odsto u proteklim decenijama. Dostupnost i kvalitet vode se smanjuju zbog višedecenijskog nekontrolisanog korišćenja i upravljanja vodnim resursima, prekomernog kopanja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promena.
Činjenice o značaju vode na planeti
- Čini 50% telesne mase ljudskog tela
- Pokriva 71% Zemljine površine
- Samo 2,5% vode na Zemlji je pogodno za piće, poljoprivredu i industrijsku upotrebu
- Količina slatke vode po osobi u proteklih nekoliko decenija opala je za 20%
- 2,4 milijarde ljudi živi u okruženju koje ima problem sa dostupnošću vode.
Postoji veliki rizik da se vodni resursi na planeti istroše tako da postanu nepovratni. Danas 2,4 milijarde ljudi živi u okruženju koje ima problem sa dostupnošću vode, a proizvodnja hrane za oko 600 miliona ljudi značajnim delom zavisi od dostupnosti vode čiji je kvalitet pod znakom pitanja zbog zagađenja, degradacije ekosistema, načina korišćenja i klimatskih promena, podsećaju iz Instituta za javno zdravlje „Batut“.
A evo šta svako od nas može da uradi kada je reč o svakodnevnim navikama i postupcima, kako bismo smanjili potrošnju ovog resursa koji nije neograničen, a od njega život zavisi.
Profimedia
Zato svako od nas treba da:
- U ishrani koristi namirnice čija proizvodnja zahteva manju količinu vode
- Prednost daje svežim neprerađenim namirnicama
- Ne baca hranu, jer je za njenu proizvodnju potrebno mnogo vode
- Štedi vodu
- Ne zagađuje vodu
- Učestvuje u akcijama čišćenja vodenih resursa
- Štedi energiju, jer je i za njenu proizvodnju potrebno mnogo vode
- Bude u toku sa najnovijim informacijama u vezi sa očuvanjem voda.
Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje podsećaju: Voda je život, voda je hrana, ali nije neiscrpna. Ako budemo nastavili da se neodgovorno ponašamo, rizikujemo da ovaj dragoceni resurs dovedemo do tačke bez povratka.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari