
Kako su čvarci od sirotinjske hrane postali srpski delikates?! Proizvođač Milan objasnio zašto su skuplji od mesa
"Da bi se dobio jedan kilogram čvaraka treba 5 kilograma sveže slanine, a cena slanine je 400 dinara, te za topljenje, pa puta 5, dobijemo 2.000 dinara"

Čvarci su nekad bili "sirotinjska hrana" a danas su maltene privilegija za one sa dubljim džepom jer im je cena skočila na čak 2.000 dinara za kilogram.
Jedno od najpoznatijih mesta gde se prave čvarci i slanina je Kačarevo, a Milan Zlatković objasnio je zašto im je cena nekoliko puta veća od mesa.
"Da bi se dobio jedan kilogram čvaraka treba pet kilograma sveže slanine, a cena slanine je 400 dinara, te za topljenje, pa puta 5, dobijemo 2.000. Iz tog razloga čvarci koštaju i do 3.000 dinara po velikim prodavnicama - kaže Milan i dodaje da je drugi razlog to što nema dovoljno svinja.
Kačarevci kažu da su ljudi jednako voleli da jedu čvarke nekad i sad, samo ih sad nema dovoljno.
- Svaka kuća ga je imala i nije bio cenjen. Kad se ne upotrebi odmah, da se jede onako vruć, onda se to vuče po kući duže vreme i nije bio toliko cenjen - objašnjava Milan Ajder iz Udruženja "Slaninijada".
Pixabay
Nove rase svinja nemaju dovoljno slanine a na velikim farmama teže da ima više mesa, a manje masnoće.
- Na farmama svinja danas od svinje od 100 kilograma dobije se nekih 5 kilograma masnoće, a to je jako malo. Treba dosta da se zakolje svinja da bi se dobila neka količina. A i dosta te masnoće upotrebljavaju za preradu, pa ima manje za čvarke - dodaje Milan.
Sudeći po potražnji na sajmovima hrane, kupci su se uželeli domaćih proizvoda.
- Ako je slanina kraljica, koja suvereno vlada našim čulima, onda je čvarak njen kralj - objašnjava Ajder.
Na Slaninijadi u Kačarevu i kod domaćina svakako se mogu naći ukusni čvarci, kao i drugi proizvodi od mesa.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari