
Milojko 40 godina pravi "neuništivu" grnčariju: Ko jednom proba hranu ispod sača, šerpu više ne uzima! A cene će vas iznenaditi (FOTO/VIDEO)
Milojko Nikitović pravi grnčariju od specijalne mešavine gline i kamena koja se pravi samo u njegovom kraju
Milojko Nikitović iz Zlakusa bavi se grnčarskim poslom čak 40 godina i kaže da je u njegovoj porodici stvar tradicije još od pradede, preko dede i oca.
- Grnčarija negde je šezdesetih zamrla i nije bila toliko potražnja kao danas, a posebno ova zlakuška grnčarija kojom se ja bavim. To je specifična grnčarija jer su za nju naši stari napravili recept - objašnjava Milojko za 24sedam.
Naime grnčarija koju on proizvodi se bavi od mešavine kamena i gline. I to
- Te posude su se koristile na ognjištu gde bude i po 800 stepeni temperatura. Kada su pravili samo od gline, to im je pucalo. Bili su primorani da ubace kamen kalcit, koji su drobili sa drvenim tučkom ojačanim metalom. Vrlo je bitno bilo da bude 50 odsto kamen, 50 odsto glina. Oni su dosta bili pametniji od nas i mi taj recept danas koristimo. A danas je ta grnčarija tražena kako u Srbiji tako i u inostranstvu - priča naš sagovornik.
24sedam/Katarina Mihajlović
Pogledaj galeriju
24sedam/Katarina Mihajlović
Pogledaj galeriju
24sedam/Katarina Mihajlović
Pogledaj galeriju
24sedam/Katarina Mihajlović
Pogledaj galeriju
Grnčar Milojko kaže da se od ovoga posla može živeti, naročito oni koji su razvili posao.
On svoje posuđe, najčešće, prodaje po vašarima, sajmovima i kod kuće, ali postoje ljudi koji to rade po putevima na Zlatiboru i oni zarađuju ozbiljan novac, objašnjava naš sagovornik.
- Ja sam u penziji i ovo je dodatni peihod, ali zadovoljan sam. Recimo sač za 12 osoba košta oko 4.000 dinara, a manji za 6 osoba je oko tri hiljade. Crepulja za hleb je 2.500 dinara. Lonac od 10 do 12 litara je 3.500 dinara - objašnjava Milojko.
Najviše se prodaju sačevi
Kaže, najviše mu se prodaju sačevi jer mnogi žele da kada izađu u prirodu založe vatru i onda ga koriste. Naravno, sač može da se koristi i u rerni jer je tamo temperatura manja nego na otvorenoj vatri ili čak i kaminu.
A hrana spremljena u saču, sigurno je bolja nego ona pravljena u loncu.
- Jednom ko bude koristio sač, taj koristi stalno. Napustiće ove ostale posude, videće da to daje poseban ukus! - kaže on.
Iako se od ovog zanata može živeti, Milojko objašnjava da mladi više žele da trguju grnčarijom nego da je prave.
- Sve ih je manje i manje. Svi bi želeli da trguju jer im je trgovina najbolji posao. Ima nekih mlađih, ali nema u obimu kao što je bila moja generacija. Proces izgrade ove grnčarije je malo teži nego ona koja se pravi samo od gline. Jer ovde prvo mora da se iskopa taj kamen, pa da se drobi u drobilici, pa da se meša sa glinom u mešalici i do izrade treba da prođe vremena i vremena - objasnio je ovaj vredni čovek.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari