aktuelno

Krenula je sezona slava – koliko ćete morati da izdvojite za ovogodišnju trpezu? (FOTO)

29.10.2024

11:49

0

Autor: Redakcija 24sedam

Ovaj period donosi radost porodičnih okupljanja, ali i izazove za domaćine koji organizuju slavske trpeze

Krenula je sezona slava – koliko ćete morati da izdvojite za ovogodišnju trpezu? (FOTO)
Slavska trpeza - Copyright Profimedia

Sa Miholjdanom 12. oktobra i Svetom Petkom 27. oktobra, započela je sezona slava koja će trajati sve do januara naredne godine.

Ovaj period donosi radost porodičnih okupljanja, ali i izazove za domaćine koji organizuju slavske trpeze. Inflacija i rast cena namirnica povećali su troškove priprema, ali uz dobar plan slavlje može proteći bez stresa i nepotrebnog rasipanja.

Kako planirati slavsku trpezu?

Troškovi slavske trpeze za 20 gostiju ove godine iznose od 50.000 do 70.000 dinara, u zavisnosti od izbora namirnica.

Najveće poskupljenje zabeleženo je kod mesa i povrća, što domaćinima dodatno otežava organizaciju.

Primer troškova za mrsnu slavu:

  • Praseće pečenje: 3.000 din/kg
  • Jagnjeće pečenje: 3.500 din/kg
  • Kupus za sarmu: 100 din/kg
  • Ruska salata i predjela: 8.000 din
  • Kolači (5 kg): 9.000 din
  • Piće za 20 gostiju: 12.000 din

Kupus je ove godine prava luksuzna namirnica. Sve poskupljuje, pa je važno planirati pametno,“ kaže Miloš iz Valjeva, domaćin koji slavi Svetog Luku.

Krenula je sezona slava – koliko ćete morati da izdvojite za ovogodišnju trpezu? (FOTO)24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Suština slavskog obreda – Sveća, kolač i žito

Bez obzira na to koliko je trpeza bogata, suština slave su osnovni elementi:

  • Slavska sveća: 500 din
  • Kolač: 500 din
  • Žito: 400 din
  • Svešteniku se u proseku daje 3.000 din
     
    Krenula je sezona slava – koliko ćete morati da izdvojite za ovogodišnju trpezu? (FOTO)Tanjug/Sava Radovanović
     

     

Suština slave je duhovna – okupljanje porodice uz molitvu, a ne samo bogata trpeza,“ objašnjava Jelena iz Kragujevca, domaćica koja slavi Aranđelovdan. „Sveća, kolač i žito su ono što nosi pravi smisao obreda.“

Krenula je sezona slava – koliko ćete morati da izdvojite za ovogodišnju trpezu? (FOTO)Profimedia
 

 

Posna slava – Vreme za promišljenije planiranje

Dolaskom Božićnog posta, mnogi će domaćini prirpemati posne slave. Iako su troškovi posne hrane niži nego kod mrsne, i ovde se beleže poskupljenja. Prošle godine, kompletan posni meni za 20 gostiju koštao je oko 38.000 dinara, a ove godine troškovi su još veći.

Primer posnog menija:

Nema potrebe praviti previše. Svako može pojesti samo određenu količinu hrane, a višak često završava u kanti,“ savetuje Snežana iz Beograda, koja uslužno kuva za slavske prilike.

Ketering ili domaća priprema – Koje je isplativije?

Sve više domaćina odlučuje se za ketering kako bi uštedeli vreme i izbegli stres. Cena keteringa po osobi ove godine se kreće između 650 i 1.650 dinara, u zavisnosti od izbora menija.

Ketering omogućava precizno planiranje. Za odrasle računamo 350 do 400 grama slanog obroka i 150 grama slatkog. Tako se izbegava višak hrane,“ kaže Nikola iz Novog Sada, vlasnik porodičnog keteringa biznisa specijalizovanog za porodične proslave.

Krenula je sezona slava – koliko ćete morati da izdvojite za ovogodišnju trpezu? (FOTO)Pexels
 

 

Za one koji preferiraju slavlje u restoranu, cena po osobi iznosi 1.800 do 2.300 dinara.

Ovo rešenje sve je popularnije kod domaćina u urbanim sredinama,“ dodaje Nikola.

Saveti za optimalno planiranje trpeze

  • Planirajte unapred: Napravite tačan spisak gostiju i izračunajte količinu hrane prema preporukama.
  • Kupujte na akcijama: Pratite sniženja kako biste uštedeli na osnovnim namirnicama.
  • Ketering kao rešenje: Ako nemate vremena za pripremu, ketering je jednostavnija i često povoljnija opcija.

Kalendar najvećih slava do kraja godine

  • 31. oktobar: Sveti Luka
  • 8. novembar: Mitrovdan
  • 21. novembar: Aranđelovdan
  • 19. decembar: Nikoljdan
  • 20. januar: Jovanjdan

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike