
Česnica kao sastavni deo Božića: Kakvi su običaji širom Srbije i kako se priprema pogača u koju se stavljaju novčići, dren i kukuruz
Česnica se priprema po mnogim receptima, a negde se lomi i jede na Badnje veče, dok se na drugim mestima to radi baš na dan Božića

Božićna česnica je neizostavni deo proslave Božića u domovima pravoslavnih hrišćana širom Srbije.
Ipak, u svakom delu naše zemlje pravi se na drugačiji način, ali su i običaji koji se vezuju za Badnje veče i česnicu drugačiji u pojedinim regionima.
Česnica se priprema po mnogim receptima, a negde se lomi i jede na Badnje veče, dok se na drugim mestima to radi baš na dan Božića.
Jug Srbije
Na jugu Srbije česnica se zajedno sa tradicionalnim posnim specijalitetima priprema za Badnje veče.
Domaćica mesi česnicu na Badnji dan, a u južnim krajevima naše zemlje česnica je beskvasna presna pogača.
Profimedia
Porodica lomi česnicu na Badnje veče i to pre početka porodične večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se ukrug, a prvi se služi domaćin kuće, pa svi ostali.
Onaj ko izvuče paru iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Domaćice stavljaju i čen belog luka koji donosi nekom od ukućana zdravlje, a zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju se u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela. Naime, označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku.
Zapadna Srbija
U okolini Užica česnica se priprema kao hleb bez kvasca, a isti ne stavljaju da bi im te godine sir bio dobar i kako se ne bi kvario.
U česnicu se ubacuje zrno kukuruza, za svinje i kokoške, zrno belog pasulja, za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan novčić od dinara, za kuću, i jedan od dva dinara, za sreću.
Stefan Tomasevic/ATAImages
Grančica badnjaka se u ovom kraju pre ubacivanja u česnicu zareže onoliko puta koliko domaćin ima krava.
Šta ukućani izvuku, to ih naredne godine čeka - briga o kokoškama, kući, stoki...
Česnica se peče na Božićno jutro, a lomi se na početku ručka, a lome je i dele isključivo domaćin i sin, ili drugo muško dete u porodici..
24sedam/Katarina Mihajlović
Kada prelome česnicu na dva dela poljube obe polovine, a onda se nakon toga oni poljube tri puta uz reči: "Mir Božiji, Hristos se rodi, poklanjam se Hristu i Hristovom roždestvu".
Pozdrav se ponavlja tri puta, a zatim se polovina česnice podeli ukućanima i počinje ručak.
U Sevojnu na Zlatiboru se druga polovina česnice ostavlja se za srpsku Novu godinu, kada se delovi česnice izdele ukućanima, a nakon toga podele poslovi koji nisu izvučeni za Božić.
Od ove polovine česnice priprema se popara.
Novi Pazar
U Novom Pazaru česnica se priprema na dan Božića, posle doručka, a zanimljivo je da se za mešenje pogače koristi voda koju je iz svoje kuće donela devojka koja je za udaju.
Profimedia
Osim brašna i te specijalne vode, u česnicu se dodaje i suvo grožđe i, naravno, parice!
Tokom ručka svi ukućani okreću česnicu ukrug i svako odlomi po parče, a onog koji izvuče paricu domaćin daruje novcem.
Srem
U Sremu je česnica slatka, a pravi se od kora i oraha, pa podseća na baklavu.
U toku pripreme stavljaju se tri-četiri novčića, a služi se na dan Božića, posle ručka, i to kao dezert!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari