aktuelno

Danas je poslednji dan božićnog posta, a "Batut" savetuje kako da pređete na mrsnu hranu: Postoje jela koja nikako ne smete odmah da jedete!

06.01.2025

11:02

0

Autor: 24sedam

Ukoliko uz kaloričan obrok zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost i bol u stomaku

Danas je poslednji dan božićnog posta, a "Batut" savetuje kako da pređete na mrsnu hranu: Postoje jela koja nikako ne smete odmah da jedete!
Copyright Profimedia

Danas je poslednji dan božićnog posta, koji je počeo 28. novembra, i pravoslavni vernici će se sutra "omrsiti". 

Međutim, veoma je važno ne preterati sa mrsnom hranom, naročito jakim i masnim mesima i sličnim gurmanlucima.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozorava da se nakon višenedeljnog posta većina ljudi vraća uobičajnoj ishrani, ne vodeći računa o činjenici da se njihova ishrana u periodu posta značajno razlikovala.

- Za vreme posta iz ishrane se izbacuju namirnice životinjskog porekla i osnovu ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba. Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne, začinjene hrane. Međutim, po završetku posta, na prazničnoj trpezi sačekaće nas sve ono čega smo se u toku posta odrekli. Voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, pečenjem, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom, a na prazničnoj trpezi će se naći i alkohol. Ukoliko uz ovako kaloričan obrok zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost i bol u stomaku - upozorava "Batut".

Oni savetuju da se postepeno pređe na mrsnu hranu, kako bi se izbegli svi ovi problemi.

- Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na tri do pet obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba započeti sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno - savetuje "Batut".

Danas je poslednji dan božićnog posta, a "Batut" savetuje kako da pređete na mrsnu hranu: Postoje jela koja nikako ne smete odmah da jedete!Profimedia
 

Dodaju da bi od mlečnih proizvoda prvo trebalo uvesti mlečne proizvode sa manje masti, pa savetuju mladi sir, jogurt, kiselo mleko.

- U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova. U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je i da vodimo računa o načinu pripreme hrane. Kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je reč o pripremi hrane. Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoleti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito posle posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme - poručuju iz "Batuta".

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike