
Al’ se i dalje dobro jede: Srbija u znaku velikih gastronomskih manifestacija!
Tokom narednih meseci u Srbiji se održava niz kultnih gastronomskim manifestacija

Kad se pomene gurmanluk u Srbiji, mnogi se sete bivših vremena, kao u kultnoj pesmi Đorđa Balaševića:
Nema više, dobri svete, one lepe šešet pete
Kad smo bili na svečari kod kumova naših starih
Klizio je voz ko sanke, al’ smo stigli do Palanke
Severac je duv’o ladan, pa ko ne bi bio gladan?
Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša
pa kolače, krmenadle i par sarmi svakom
Mesto leba mesa bela, princes krofne – vangla cela
suvih šljiva i koljiva i rezance s makom
E, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš
I dok je pesma postala himna svih koji pamte vreme kada se dobro jelo, istina je da se i danas u Srbiji jede i te kako dobro! Gurmanske manifestacije širom zemlje dokazuju da tradicija nije izbledela, već da su ukusi postali bogatiji i raznovrsniji. Od slanine i pršute do kobasica i pasulja, pred nama je prava gozba!
Slaninijada – Kačarevo, 13-16. februar
Već 38. put Kačarevo postaje prestonica slanine. Ova tradicionalna manifestacija okuplja majstore zanata iz više država koji se nadmeću za najbolju domaću, zanatsku i industrijsku slaninu. Tu su i neizostavni slaninarski paprikaš i pasulj, a posetioci mogu uživati u kulturnim programima, izložbama i koncertima. Pored toga, biraju se i najsnažniji slaninar i slaninarka.

Pršutijada – Mačkat, 14-16. februar
U srcu Zlatibora, u selu Mačkat, održava se Sajam suvomesnatih proizvoda. Ova manifestacija svake godine donosi najbolje srpske suhomesnate specijalitete, a posebno pršutu koja se pravi po receptima starim vekovima. U porti Crkve Svetog proroka Ilije moći će da se probaju najbolji proizvodi vrednih zlatiborskih proizvođača.
Pixabay
Kobasicijada – Turija, 21-23. februar
Ako mislite da ste probali dugačku kobasicu, razmislite opet! U Turiji se svake godine pravi džinovska kobasica, a ove godine će dostići dužinu od 2.041 metra. Pored degustacije vrhunskih kobasica, posetioci mogu uživati u muzici, dobrom društvu i neponovljivoj atmosferi koja Turiju svake godine pretvara u epicentar gurmanskog uživanja.

Jagnjijada – Jagnjilo, 17. maj
Jagnjeća pečenja, domaći specijaliteti i pravi vašarski duh obeležiće Jagnjijadu u selu Jagnjilo. Očekuje se preko 100 jaganjaca na ražnju, bogat kulturno-umetnički program i veliki broj posetilaca željnih pravog srpskog ukusa.
Pixabay
Plašintijada – Rudna Glava (1. jun)
Održava se u čast vlaškim tradicionalnim plašintama, specijaliteta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ova manifestacija neguje običaje i kulturu Vlaha istočne Srbije i pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje sa gastronomskim nasleđem ovog kraja.
Profimedia
Prosto ko pasulj – Temerin, prvi vikend juna
Pasulj je jelo koje spaja sve generacije, a u Temerinu se svake godine održava najveće takmičenje u njegovom kuvanju. Hiljade posetilaca dolazi da proba najbolje varijante pasulja i uživa u autentičnoj atmosferi ovog vašara.
Profimedia
Kulenijada – Šid (8. jun)
Za ljubitelje ljutog zalogaja, Šid je nezaobilazna destinacija! Ova manifestacija okuplja najbolje proizvođače sremskog kulena, vina i domaćih delicija. Uz kulturno-umetnički program i bogatu ponudu proizvoda, svake godine privlači na hiljade posetilaca.
Profimedia
Gde god da se uputite – dobar zalogaj vas čeka!
Bez obzira na to da li ste ljubitelj suvomesnatih specijaliteta, tradicionalnih pečenja ili domaćih jela, srpski vašari hrane nude nezaboravno iskustvo. Kulinarska tradicija ne posustaje, već se ponosno prenosi iz generacije u generaciju. Zato – neka viljuške i noževi budu spremni, jer je pred nama sezona pravih gurmanskih uživanja!
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari