aktuelno

Kada jedete da je osetite od jezika do srca! I da se radujete! Prvak "Slaninijade" nam otkrio kako izabrati najbolju slaninu (VIDEO)

13.02.2025

19:45

0

Autor: Radovan Marković

Ove godine u Kačarevu već prvog dana "Slaninijade" mogao se videti veliki broj štandova sa slaninom, čvarcima, švarglom, šunkom...

Kada jedete da je osetite od jezika do srca! I da se radujete! Prvak "Slaninijade" nam otkrio kako izabrati najbolju slaninu (VIDEO)
Copyright 24sedam/Viktor Halas

Nema gurmana u Srbiji koji ne zna za "Slaninijadu" u Kačarevu, kultnu manifestaciju na kojoj se takmiče najbolji proizvođači prerađevina od svinjskog ali i drugih vrsta mesa.

I ove godine u Kačarevu već prvog dana "Slaninijade" mogao se videti veliki broj štandova sa slaninom, čvarcima, švarglom, šunkom... 

Vladimir Stoickov, jedan od organizatora "Slaninijade" kaže za 24sedam da je svake godine sve veće interesovanje za ovu manifestaciju pa su izlagačima obezbedili tezge ne samo na trgu u centru Kačareva već i u Hali sportova.

- Ukupno oko 350 izglagača ima koji će svoje proizvode da ponude. Mi dovedemo oko 150.000 ljudi za četiri dana "Slaninijade" - kaže naš sagovornik.

Iako ne postoji tačan podatak koliko se u proseku proda proizvoda na "Slaninijadi" on dodaje da ako bi svaki izlagač prodao samo dva kilograma proizvoda, ako se uzme u obzir broj posetilaca, nije teško izračunati o koliko velikim se količinama mesa radi.

- Ovde se dolazi da se kupi, a manje da se jede ili popije pivo. Ljudi najviše dolaze da bi snabdeli svoje porodice sa kvalitetnom robom a imamo je - kaže on.

Što se tiče ocenjivanja, žiri čine visoko školovani ljudi i postoje različite kategorije.

- Osnova nam je domaća slanina, ali ocenjujemmo i zanatsku i industrijsku slaninu. Poslednjih nekoliko godina posebno ocenjujemo slaninu od mangulice. Ocenjujemo ko ima najveću i najdužu tablu slanine, ali i ko ima najdeblju slaninu. Prošle godine je pobedila slanina debljine 14 centimetara - kaže Stoickov.

A šta je bitno da bi slanina bila kvalitetna?

- Suština kvalitetne slanine je u zrelosti svinje. Što je svinja starija, slanina i meso je zrelije - rekao je on.

Inače, na "Slaninijadi" je primetno da se dosta prodaju i čvarci a ove godine, kaže Stoickov, postoji četiri-pet ekipa koje se bave samo topljenjem čvaraka.

- Verujte mi ispred njihovih štandova su redovi. Ono što istope, odmah prodaju! - kaže on.

Na pitanje šta treba da ima kvalitetna slanina, ovaj vrsni poznavalac kaže da kupci prvo treba da je probaju.

Cene slične kao prošle godine

Vladimir Stoickov kaže da na ovogodišnjoj "Slaninijadi" cene nisu mnogo veće nego prošle godine.

- Slanina se kreće od 1.000 do 1.700 dinara. Čvarci od 1.200 do 1.700 dinara. Kobasice od 800 do 2.000 dinara... Sve zavisi od toga šta prodavac stavi u proizvod, koliko dugo ga čuva, koliko zri... Svako ima svoje mušterije - rekao je on.

- A svi naši izlagači se ne libe, pa čak i nude da se proba. Kada krenete od početka do kraja "Slaninijade" vi se najedete, pa više i ne znate koja je najbolja! - kaže Stoickov kroz smeh.

Savetuje da se slanina prvo oceni vizuelno, a onda obavezno proba ako prođe tu "vizuelnu" probu.

Kada jedete da je osetite od jezika do srca! I da se radujete! Prvak "Slaninijade" nam otkrio kako izabrati najbolju slaninu (VIDEO)24sedam/Viktor Halas
 

- Najbolja slanina je ona koja se najbolje i najlakše razloži u ustima! Znači, da nije žilava. Koja se topi! Slanine od mangulice sadrže jednu specifičnu vrstu masnih kiselina koja je zdrava. Slaninom se lečilo sve u Banatu! Banat pa i Vojvodina su bili močvarni. Bilo je kolere, kuge, pneumonije... najveći deo toga se lečio time. Tako i sada! - objašnjava naš sagovornik.

Odakle je najbolja slanina?

U Srbiji postoji veliki broj regiona gde se pravi slanina, a ono što je zanimljivo jeste da svi tvrde da je njihova slanina najbolja.

- Mi smo lokal-patriote pa smatramo da je banatska najbolja. Sremci, Zlatiborci i Bačvani baš se ne bi složili sa nama ali ja ću ostati pri toj teoriji da je naša najbolja! - kaže Stoickov.

Reč pobednika

Ovogodišnji pobednik "Slaninijade" je Drago Ćasić, koji je već osvajao nagrade na ovakvim manifestacijama ali, kako kaže, najčešće za kulen.

- Slanina mora da bude starih i prve kategorije zrelih svinja. I onda možete doći do ovog rezultata - objasnio je Ćasić za 24sedam.

A zbog čega je njegova slanina bolja od ostalih objasnio je na sledeći način.

Ćasić objašnjava i zbog čega je slanina koju pravi specifična.

- Kada ona pravilno zri, kada fermentuje pravilno i kada odstoji kako treba, ali i kada je u prostorijama gde se suši kako treba onda dobijete ovu slaninu koja je i slatka i slana. I kada je jedete osetite je od jezika do srca! To znači, kada jedete da se radujete! - rekao je prvak "Slaninijade".

A šta je najbitnije za dobru slaninu?

- Pa kada je probate da se topi u ustima i da vam sva čula prorade! - rekao je on.

Posećuje "Slaninijadu" više od 20 godina

- Volim ovu manifestaciju. Imaju izvanredne proizvode koji su domaći i koji nemaju aditiva, a što je najbitnije što su bolji nego u prodavnicama. Kupujem sve! Od švargle do čvaraka, kobasice, slanine, kulena i svega ostalog. Prošle godine sam ostavio 200 evra, a nadam se da ću i ove! Cene su možda za nijansu malo više nego prošle godine, ali meni to ne predstavlja problem već šta mi se sviđa to i kupim. Prva stvar koju ljudi treba da kupe ovde su domaće kobasice, pa slanina ali na prvom mestu, ipak, mislim da je najbolji čvarak! - ispričao je naš sagovornik.

Inače, "Slaninijada" je počela danas a poslednji dan će biti 16. februara. Organizatori su spremili i zanimljiv prateći program a kupci će svakog dana moći da pazare od osam ujutru do 20 časova uveče, sem završnog dana kada će tezge biti otvorene do 18 časova.

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike