
Bolest koja nema simptome, proglašena pandemijom 21. veka! Postoji nekoliko faza razvitka, a može biti fatalna
Statistike kažu da je najčešći uzrok nastanka masne jetre danas gojaznost

Bolest masne jetre je jedna je od najčešćih u Srbiji a profesorka dr Radmila Ješić Vukičević, gastroenterolog i hepatolog, objasnila je zašto nastaje i kako se leči ova bolest.
Ona kaže da je masna jetra postala „pandemija 21. veka“, ali još uvek nije dovoljno prepoznata i razmatrana.
- Jetra je jedan od najzaposlenijih organa u našem organizmu i drugi po veličini. Znači organ koji zaista obavlja brojne funkcije, preko 500 funkcija, tako da ih je teško sve nabrojati. Što se tiče metabolizma svih namirnica i svega što prolazi kroz organizam, ona to kontroliše, detoksikuje i izlučuje. Tako da ona zaista predstavlja centralu metabolizma i čišćenja organizma - objasnila je ona.
Masna jetra može biti posledica konzumiranja alkohola, ali postoji i nealkoholna masna jetra, koja se javlja kod ljudi koji ne piju ili konzumiraju minimalne količine alkohola.
- Statistike kažu da je najčešći uzrok nastanka masne jetre danas gojaznost. Naravno, tu deluju i neki drugi faktori, kao što su uzimanje lekova, poremećaj masti i šećera, ali takođe i neki genetski faktori - kaže doktorka za Prvu TV i dodaje da masnu jetru mogu da imaju čak i mršave osobe.
Najveći problem je što se bolest ne primećuje u početnim fazama.
- Na žalost, simptoma u početku takoreći i nema. Znači to je potpuno asimptomatska bolest, nema nekih znakova bolesti, nema bolova. Vrlo retko da neko oseti nešto kao nelagodnost, ali to je takoreći zanemarljivo - objasnila je ona.
Profimedia
Dijagnoza se obično postavlja slučajno, tokom sistematskih pregleda.
- Kada vidimo na sistematskom da neko ima masnu jetru, mi prvo pitamo ljude da li piju. Ona znači da se previše masti nagomilava u jetri. Kada neko oboli, on ima više od 10 do 15 odsto masti u jetri. Dok su male količine i dok nema nekih komplikacija, sve to ostaje bez bilo kakvih simptoma - kaže ona.
- Terapija obuhvata suplemente iz biljaka poput gospine trave, bokvice i silimarina, kao i vitamine C, D i E koji pomažu regeneraciji jetre. Ključna je pravilna ishrana, posebno mediteranska dijeta, koja isključuje proste masti, puter, mast, margarin, pavlaku i zapršku. Umesto toga, preporučuje se kuvano ili dinstano meso, integralne žitarice, povrće i nemasni sirevi - objasnila je doktorka.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari