
Danas je Sveta velikomučenica Varvara: Bitan praznik za Crkvu i običaj nepoznatog porekla koji Srbi rado poštuju
Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Svetu velikomučenicu Varvaru

Vernici širom sveta danas praznuju Svetu Varvaru, poznatu u našem narodu i kao Sveta Barbara, čije se čudotvorne mošti danas nalaze u Kijevu.
Danas nije zapovedan crkveni praznik, ali u srpskom narodu je dan Svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu. Ova svetiteljka se smatra i zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara…
Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, jer sa te strane u polju treba sejati pšenicu ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa solju pa se daje stoci.
Naši stari kažu da od današnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće, i do Božića dan bude pola sata duži, kada počinje naglo da raste.
Kad se vari varica, deca u Boki pevaju:
Vari vari varice,
Da se radu jarice
I bijele jagnjiće
i detići i junčići.
Varica se jede hladna i drugi i treći dan i zato se peva:
Varvarica vari,
A Savica ladi,
Nikolica kusa.
Recept za pravljenje varice:
pšenica
kukuruz
voda
orasi
med
Priprema varice:
Količina pšenice i ostalih sastojaka je po sopstvenoj želji. Preporučuje se mera od pola kilograma pšenice, 250 grama kukuruza, 250 grama oraha i 6 kašika meda.
Pšenicu i kukuruz naliti vodom tako da 2 cm da pređe preko njih i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati oko dva i po sata, dok tečnost ne ispari, a zrna ne omekšaju. Dodati med i iseckane orahe, promešati i služiti.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari