
Čačanska magistrala iliti "prase-štrase": Pred vrućim pečenjem i vegetarijanci postaju gurmani, a mladi pečenjar otkriva tajne svog zanata
Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja

Zbog velikog broja pečenjara načičkanih uz čačansku magistralu, ovu deonicu puta često nazivaju i "prase-štrase". Međutim, u prliog onima koji tvrde da je grad na Moravi prestonica srpskog pečenja ide i činjenica da ugostiteljskih objekata ove namene ima svuda, pa čak i u selima.
Jedna od najstarijih već godinama postoji u Ježevci, a zbog vruće prasetine gosti ne žale da pređu na desetine i stotine kilometara.
- Mnogi pomisle da mogu biti vegetarijanci, ali samo dok vruće pečenje ne stigne na sto, a onda sve teorije padaju u vodu. Na svim slavljima u ovom delu Srbije upravo se pečenje služi kao glavno jelo, i može se reći da Čačani ne mogu bez mesa. Jagnjetina je mnogo manje zastupljena nego prasetina, ali se trudimo da i nju pripremimo kvalitetno kao i prasetinu - rekao je za RINU pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.
RINA
Cena pečenja slična je u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.
- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale kada treba da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak, odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu - dodaje Nemanja kroz osmeh.
RINA
Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako ukusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.
- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta - zaključuje Nemanja.
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari