aktuelno

Recept dana: Čokoladni mus od barenih jaja je desert koji prkosi logici, ali ne i ukusu - gotov je za 10 minuta

22.04.2025

07:42

0

Autor: A. M.

Iskoristite višak uskršnjih jaja na najslađi mogući način

Recept dana: Čokoladni mus od barenih jaja je desert koji prkosi logici, ali ne i ukusu - gotov je za 10 minuta
Copyright Freepik

Uskrs je prošao, gosti su otišli, a na stolu i u frižideru ostalo je na desetine barenih jaja. Zvuči poznato?

Možda ste već pravili rusku salatu, jaja punjena majonezom, salatu sa tunjevinom i sada ne znate šta biste više mogli da spremite sa njima?

Pre nego što odustanete i posegnete za kesom za smeće - stanite! Imamo rešenje koje će vas istovremeno iznenaditi i oduševiti: čokoladni mus od barenih jaja.

Zvuči čudno? I jeste - dok ne probate. Ovaj desert spaja naizgled nespojivo: kuvana jaja, tamnu čokoladu i mleko u neodoljivo svilenkastu, čvrstu i punu čokoladnu kremu.

Bez pečenja, bez sirovih sastojaka i sa malo šećera - a ukus kao iz najfinije poslastičarnice.

Najlepše od svega? Mus se priprema za 10 minuta, a efekat je takav da niko neće ni posumnjati da glavni sastojak dolazi iz vaše uskršnje korpe.

Recept dana: Čokoladni mus od barenih jaja je desert koji prkosi logici, ali ne i ukusu - gotov je za 10 minutaFreepik
 

Vreme pripreme:

  • 10 minuta

 Sastojci:

  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 200 g tamne čokolade (najbolje 70% kakaa)
  • 100 ml mleka (ili biljnog napitka)
  • 2 kašike meda ili šećera u prahu (ili više po ukusu)
  • 1 kašičica vanila arome
  • Prstohvat soli
  • 100 ml slatke pavlake (za dekoraciju - opcionalno)
  • Rendana čokolada ili kakao prah za posipanje
Recept dana: Čokoladni mus od barenih jaja je desert koji prkosi logici, ali ne i ukusu - gotov je za 10 minutaFreepik
 

Priprema:

1. Istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj (u kratkim intervalima uz mešanje). Ostavite da se prohladi.

2. U blenderu pomešajte kuvana jaja, mleko, med, vanilu i prstohvat soli. Miksujte dok ne dobijete potpuno glatku smesu.

3. Dodajte istopljenu čokoladu u smesu i ponovo blendajte dok ne postane ujednačeno i svilenkasto.

4. Sipajte u male čaše ili činijice i ostavite u frižideru najmanje dva sata da se stegne.

5. Po želji, ukrasite umućenom pavlakom, čokoladnim listićima/komadićima ili pospite kakao prahom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike