aktuelno

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)

15.04.2025

19:27

0

Autor: M.Č.

Među najtraženijima jajima su ona ukrašena starinskim tehnikama - voskom i lukovinom, ali i modernim, poput dekupaža

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Beogradske pijace uveliko dišu u ritmu Uskrsa, pa su tako Bajloni i Kalenić postali prave male umetničke galerije - prepune boja, mirisa i rukotvorina koje mame poglede, ali i novčanike.

Na Bajlonijevoj pijaci već na prvi pogled jasno je - praznik je na pragu. Tezge su okićene raskošnim jajima, od skromnih kokošijih, do elegantnih guščijih i posebnih belih - idealnih za bojenje.

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)24sedam/Katarina Mihajlović
 

Među najtraženijima su ona ukrašena starinskim tehnikama - voskom i lukovinom, ali i modernim, poput dekupaža.

- Dekupaž tehnika zahteva mnogo strpljenja. Jaje se oslikava pomoću salvete, i svako je unikat. Cena je 50 dinara - kaže vesela prodavačica za 24sedam dok Beograđani radoznalo razgledaju.

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na Kaleniću, pijaca odoleva zubu vremena i neguje tradiciju. Prodavci sa ponosom ističu da su voskirana jaja još uvek tražena, iako njihova izrada nije nimalo laka.

- Starinska tehnika voskom je zahtevna, mora se biti pažljiv. Ali, ima svoju publiku. Prodajem ih po 50 dinara i zadovoljna sam ove godine - kaže Nadica, dok pažljivo slaže šarena remek-dela.

Za one koji žele da sami boje kod kuće, ponuda je takođe šarena. Božidar, čija tezga vrvi od farbi, stikera i ukrasa, otkriva cene uskršnje dekoracije. 

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Kesice boje su od 10 do 50 dinara, dok se sličice i stikeri kreću od 50 do 150. Lukovina ide sjajno, pakovanje od 250 dinara za veće, 100 za manje - navodi on za 24sedam.

I mesari imaju svoju ozbiljnu ponudu

A, kako bi praznična trpeza bila potpuna, tu su i mesari sa svojom ozbiljnom ponudom.

Svinjsko pečenje, tradicionalni favorit, ove godine je luksuz - cene se kreću od 2.500 pa sve do 5.000 dinara po kilogramu.

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dok se Beograđani šetaju između tezgi, noseći korpice pune jaja, farbi, lukovine i začina, sve je jasno - praznična čarolija je stigla, a pijace su njeno srce.

Uskršnja groznica na beogradskim pijacama: Pečenje skuplje od zlata, ali jaje još drži cenu! (FOTO)24sedam/Katarina Mihajlović
 

I bilo da ste ljubitelj starih običaja, modernih dekora ili jednostavno volite da osetite miris praznika, na Bajloniju i Kaleniću - Uskrs se već slavi!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike