aktuelno

Preslatki kolačići za uskršnju trpezu kao iz bajke: Zečije šapice će svi želeti prvo da slikaju

15.04.2025

14:49

0

Autor: Milica Lekić

Niko neće ostati ravnodušan pored njih

Preslatki kolačići za uskršnju trpezu kao iz bajke: Zečije šapice će svi želeti prvo da slikaju
24sedam - Copyright ChatGPT

U moru kolača koji se nude za praznike, retki su oni koji istovremeno osvajaju i ukusom i izgledom. Ove dekorativne šapice nisu samo još jedan kolač - one su pravo umetničko delo koje će ukrasiti svaki sto i izmamiti osmeh i deci i odraslima.

Mekane iznutra, blago karamelizovane spolja, sa nežnom glazurom u boji - šapice su idealan spoj tradicije i maštovitosti. 

Jednostavne za pripremu, a efektne i na oko i na ukus, idealne su i kao slatkiš za uskršnje korpice, poklon za goste ili ukras na stolu oko kog se okupljaju generacije. Spremite ih s ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju ovog posebnog praznika.

Vreme pripreme:

  • 50 minuta ( i dodatno mirovanje testa 60 minuta)

Sastojci:

Za testo:

  • 100 g putera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 krupno jaje
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 275 g mekog brašna + dodatak za posipanje
Preslatki kolačići za uskršnju trpezu kao iz bajke: Zečije šapice će svi želeti prvo da slikajuProfimedia
 

Za glazuru:

  • 1 belance
  • 125 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi crvene prehrambene boje

Priprema:

1. Umutite omekšani puter sa smeđim šećerom dok ne postane penasto. Dodajte ekstrakt vanile, a zatim jaje i brašno. Umesite glatko testo, uvijte ga u foliju i ostavite da odmara 30 minuta u frižideru.

2. Ohlađeno testo podelite na 20 delova. Od svakog pravite dve kuglice: jednu veću, jednu manju (koja se deli na tri još manje). Na papiru za pečenje formirajte šapice -  jedna velika kuglica kao „dlan“ i tri male kao „prsti“.

3. Kašičicom blago utisnite kuglice da dobiju oblik šape.

4. Pecite šapice u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok lagano ne porumene.

Preslatki kolačići za uskršnju trpezu kao iz bajke: Zečije šapice će svi želeti prvo da slikajuProfimedia
 

5. Za glazuru umutite belance u "sneg", postepeno dodajući šećer u prahu. Dodajte crvenu boju po želji. Smesu prebacite u dresir džak i popunite udubljenja na ohlađenim šapicama.

Bon appetiti!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike