
Mikročipovima protiv falsifikata hrane: Parmezan na skeniranju
Udruženje za proizvodnju italijanskog sira parmezana „Parmiđano Ređiano Konzorcium“ (PRC), pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira

Proizvođači čuvenog italijanskog sira parmezana u kolutove će dodavati mikročipove, kako bi sebe i potrošače zaštitili od falsifikata.
Čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, piše „Gardijan“.
Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i napravljeni od strane američke kompanije "p-Chip Corporation".
Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je oznaku zaštićenog porekla (PDO) u EU 1996 i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u gradu Parmi i regionu Ređo Emilija.
Pročitajte još:
Kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.
Status PDO daje se namirnicama "proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća", a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom madeira vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.
S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara (1,6 miliona funti).
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari