
I pekara može da bude zdrava, dokazuje mladi bračni par iz Borče (FOTO/VIDEO)
Mnogi od nas „hrane se“ u pekarama, što nije baš najbolji izbor, ali „prva srpska zdrava pekara“ možda nudi rešenje tog problema savremenog života
Kada se pomene hleb u Srbiji, obično se kao „kvalitet“ ističe njegova cena a ne od čega je i kako napravljen. Prosečan potrošač nekadašnjeg „narodnog hleba“ a sada „hleba sava“ verovatno nikada nije ni upoznao ukus pravog hleba a da taj ukus nije nešto danas gumeno ili sunđerasto a sutra kameno, svojim mušterijama svakoga dana pokazuju u jednoj posebnoj beogradskoj pekari.
„Prva srpska zdrava pekara“ je, kažu vlasnici, drugo ime za pekaru „Zrno Ra“ u beogradskog naselju Borča. Vlasnici, mladi bračni par Aleksandar Arsenovski i Ana Majstorović Arsenovski, svoju pekaru nazvali su po svetlosti kao izvoru svega, života pre svega.
Svoje hlebove, peciva i kolače prave od brašna spelte, heljde, nauta… bez belog pšeničnog brašna i, naravno, bez aditiva i konzervanasa, kaže reportaža AgroTV.
- Spelta i heljda su dve sestre, i jedno brašno bez drugoga ne ide. Spelta je sada postala popularna ali ne smemo zaboraviti ni heljdu kao stariju sestru. – napominje pejsažni arhitekta po obrazovanju a sada majstor za hleb po vokaciji.
U ovoj pekari, kao i u mnogim drugima u Beogradu i Srbiji, prave i baklavu ali u ovdašnju ne ide šećer jer – ipak je ovo „zdrava pekara“
- Zaslađujemo je ječmenim sladom i suvim grožđem. Sve što pravimo je bez aditiva, bez pasterizacija, ručno pakovano. Izbacili smo i prve speltine tortilje koje postoje u Srbiji, takođe ručno rađene – kaže Aleksandar.
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Ana, inače po obrazovanju specijalni edukator rehabilitator, takođe iz pekarske porodice, u tekstu na sajtu Domen.rs objasnila je da je važno da se dobra namirnica pravi od dobre sirovine. Za to se, na primer, brine firme „ Spelta Jevtić“ iz Novog Sada koja speltu ne tretira pesticidima.
- Radimo hleb od kamuta i polbe. To su žitarice koje imaju još manje glutena nego spelta, a pune su proteina i dokazano je da su dobre u prevenciji modernih bolesti, recimo za dijabetes i za štitastu žlezdu. To dolazi iz Rusije. Brašno od polbe i kamut nabavljamo od firme „Slavuj Grečka – kaže Ana.
Potrebno znati šta jedemo
Bračni par Arsenovski ističe za AgroTV da je veoma važno da se ovakav način spremanja hleba i peciva proširi po Srbiji ali i da kupci postanu svesniji i deklaracija i onoga šta na njima piše. Čak i kada je nešto tako „obično“ kao hleb ili pecivo u pitanju.
- I to se događa. Ljudi sve više žele da podržavaju domaće male proizvođače a ne velike korporacije i masovnu serijsku proizvodnju. A ne bojimo se konkurencije, za nas se već daleko čulo. Moj deda je bio jedna od prvih koradžija u Beogradu a imamo i petu generaciju koja može da nas nasledi, tako a je tradicija tu. Ne bavimo se konkurencijom, naš je cilj da se zadrži kvalitet i poboljša ako se može – kaže Aleksandar.
Srećom, „Zrno Ra“ nije obična gradska pekara „na ćošku“, već u njenim nesvakidašnjim ukusima i kvalitetu uživaju i deca u vrtićima i školama. Ako ste zaintrigirani da i vi probate zdrav hleb, ne morate u Borču, snabdeti se možete i na Palilulskoj pijaci.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari