
Višnjica rod rodila: Kako izgleda kada dve decenije posla u menadžerstvu zameniš uzgojem šumadinke
Voćnjak od jednog hektara i 30 ari sastoji se od 1.500 stabala višnje, koji su zasađeni u razmaku od metar i po

Nadomak manastira Fenek, u ataru sela Boljevci, na više od jednog hektara prostire se voćnjak domaćina Nenada Antonića, koji se posle dve decenije radnog staža, u ulozi menadžera proizvodnje, preorijentisao na uzgoj višnje – Šumadinke.
Pročitajte još
Voćnjak od jednog hektara i 30 ari sastoji se od 1.500 stabala višnje, koji su zasađeni u razmaku od metar i po.
Boja i ukus tempiraju berbu
Sadnice nabavljene iz okoline Kruševca, kao i čovek, zahtevaju pažnju, hranu i vodu, a kako domaćin Antonić objašnjava za Agro TV, na vreme je potrebno obezbediti sve to kako bi se voćka rodila.

Promo/AgroTV
Na pitanje kada je pravo vreme za berbu, on navodi da o tome odlučuju boja, veličina i ukus.
– Višnja treba da dobije tamniju boju, a naša Šumadinka se bere sa peteljkom, samim tim može duže i da traje. Dobra je za proizvodnju kako u industriji tako i domaćinstvu – kaže Antonić za Agro TV.
Svrake prave veliki problem
Govoreći o zaštiti od raznoraznih bolesti i buba koje napadaju ovu voćku, domaćin objašnjava da nekoliko puta godišnje prskaju drvorede.
– Imamo zimsko i proletno prskanje, zatim prskanje u fazi kada krene da se razvija list, pa pupoljci, pa kada je on u punom cvetu i kada krene plod. Zadnje prska je posle branja, a imamo i jedno protiv bolesti – navodi on.

Promo/AgroTV
Kada je reč o bolestima koji napadaju ovu voćku, Antonić pojašnjava da je kukumitis karakteristična za višnju.
On ističe da im pored bolesti, veliki problem predstavljaju i svrake.
– Rasterujemo ih uz pomoć plinskog topa. Uglavnom dolaze u određeno vreme, prepodne i popodne, i velika su nam šteta za voćnjake – kazao je domaćin.

Promo/AgroTV
Borba protiv vremenskih uslova
Antonić naglašava da su prošle godine očekivali dobar rod. Međutim, presudili su vremenski uslovi jer su mraz i jaki vetrovi uticali na rast voćki.
Pročitajte još
– U samom početku cvetanja bilo je mraza, koji je zaustavio rast i razvoj, a zatim su usledili jaki vetrovi i kiše. Čak smo pet dana pred branje imali i jak grad, koji je dosta oborio višnje. Ipak, prinosi su nam te godine bili oko sedam tona, a ove očekujemo nešto više – objašnjava domaćin i dodaje da su na rod višnje, pored mraza, uticale i pčele kojih nije bilo.
Govoreći o ceni, Antonić je kazao da ih prodaju za 120 dinara po kilogramu, kao i da je u tu cifru uračunata i kućna dostava.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari