aktuelno

Ne propustite: Guča domaćin prvog obeležavanja Svetskog dana krompira u Srbiji

29.05.2024

11:18

0

Autor: Redakcija 24sedam

U naše krajeve krompir je prvi put donet u Vojvodinu 1759. godine, zahvaljujući seljacima kolonistima iz Nemačke.

Ne propustite: Guča domaćin prvog obeležavanja  Svetskog dana krompira u Srbiji
Krompir - Copyright Pixabay

Guča, prestonica trube i krompira u Srbiji, će 30. maja 2024. godine biti domaćin prvog obeležavanja Svetskog dana krompira u našoj zemlji.

Ovaj događaj organizuju Centar za krompir – Guča i Ekološko društvo Dragačevo – Guča, kako bi istakli značaj i vrednost ove univerzalne biljke.

Krompir, koji je nastao pre oko 8.000 godina u planinskim delovima južnog Perua i zapadne Bolivije, danas se gaji u 159 zemalja sveta i postoji oko 5.000 sorti. Ova biljka zauzima treće mesto po korišćenju među usevima na svetu i četvrta je kultura po setvenim površinama, odmah iza kukuruza, pirinča i pšenice. U Srbiji, krompir se gaji na oko 20.000 do 22.000 hektara sa prosečnim prinosom od 15 do 17 tona po hektaru.

Ne propustite: Guča domaćin prvog obeležavanja  Svetskog dana krompira u SrbijiPixabay
 

 

Na događaju u Guči biće organizovan stručni skup gde će se razgovarati o stanju proizvodnje, prerade i prodaje krompira, kao i o potrebi udruživanja u ovoj oblasti. Pozvani su najznačajniji predstavnici državnih, privrednih i civilnih organizacija iz Srbije.

Dragačevski mesečar i istorija krompira u Srbiji

U naše krajeve krompir je prvi put donet u Vojvodinu 1759. godine, zahvaljujući seljacima kolonistima iz Nemačke. U čačanskom kraju, krompir se počeo gajiti od 1782. godine, kada su ga kaluđeri preneli iz Srema u manastir Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Dositej Obradović je, obilazeći mnoge evropske zemlje, prepoznao značaj krompira u ishrani stanovništva i preporučio knezu Milošu Obrenoviću da država radi na širenju njegove proizvodnje.

Krompir je značajno mesto u ishrani stanovništva Srbije zauzeo u periodu od 1960. do 1980. godine, postavši jedan od najvažnijih prehrambenih proizvoda u mnogim domaćinstvima, restoranima i menzama.

Ne propustite: Guča domaćin prvog obeležavanja  Svetskog dana krompira u SrbijiPixabay
 

 

Osnivanjem Zavoda za krompir u Guči 1954. godine, stvoreni su preduslovi za stručni i naučni razvoj proizvodnje krompira. Kao rezultat selekcionog rada nastale su četiri domaće sorte krompira: Dragačevka i Jelica 1975. godine, Univerzal 1994. godine i Hibrid 8614, 1997. godine. Treba imati u vidu da selekcioni proces kod krompira traje 12-13 godina. Pre nekoliko godina, u Centru za krompir u Guči, "ozdravljeno" je i proizvedeno elitno seme stare sorte krompira Dragačevski mesečar, koji je na taj način vraćen na sortnu listu krompira u Srbiji.

Pored stručnog dela programa, učenici Osnovne škole iz Guče će recitovati stihove o krompiru, a u najstarijoj gučkoj kafani Dačo biće organizovan tradicionalni ručak sa jelima od krompira uz zvuke dragačevskih trubača.

Krajem prošle 2023. gpdine, Ujedinjene nacije su prpglasile 30. maj za Svetski dan krpompira, a ove godine će po prvi put biti obeležen u Srbiji.

Krompir, poznat po svojim nutritivnim vrednostima, bogat je izvor energije, skroba, vitamina C, B, E, K, mineralnih materija i organskih kiselina. Pored toga, ima značajnu terapeutsku funkciju – pozitivno deluje na mokraćne puteve, rad creva, smanjuje kiselinu u želucu i pomaže u lečenju raznih oboljenja. Zahvaljujući ovim vrednostima, Ujedinjene Nacije su krajem prošle godine proglasile 30. maj za Svetski dan krompira.

Ne propustite: Guča domaćin prvog obeležavanja  Svetskog dana krompira u SrbijiPixabay
 

 

Ovo jedinstveno obeležavanje pruža priliku da se dodatno promoviše značaj krompira u ishrani i podstakne razvoj njegove proizvodnje u Srbiji. 

Bonus video 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike