
Nuklearna energija i hrana: Bezbedno do većeg kvaliteta
Kako primena nukearne tehnologije može da doprinese poljoprivredi i prehrambenoij industriji

Nuklearna tehnologija u prehrambenoj industriji je bezbedno i ekološko rešenje za bolje prinose, uštedu resursa i otkrivanje falsifikovane hrane, kaže Maja Gajić Kvaščev iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča".
Gajić Kvaščev je u razgovoru za RTS istakla da se nuklearna tehnologija najčešće koristi za ozračivanje semena, kako bi se izabralo ono koje najbolje može odgovoriti izazovima promenjenih klimatskih okolnosti. Zračenje, dodaje, ne uništava hranljive sastojke.
– Takođe, nuklearne tehnologije pomažu da se zemljište pripremi za uzgoj biljaka tako što se u zemljištu neutrališu patogeni. Praćenjem apsorpcije nutrijenata iz zemljišta i kuda voda ide, omogućava se ušteda jer se navodnjavanje prilagođava uzgoju određene biljne vrste – rekla je Gajić Kvaščev.
Dodaje da se nuklearno i radijaciono zračenje koriste i u oceni bezbednosti i kvaliteta hrane.
Gajić Kvaščev ukazuje i da je lako prepoznati hranu za čiju proizvodnju i kontrolu bezbednosti je korišćena nuklearna energija, jer postoji obeležje na deklaraciji.
Ona napominje i da je nuklearna tehnologija dala dobre rezultate u prepoznavanju falsifikovanih prehrambenih proizvoda, a kao primer navodi maslinovo ulje u kome se lako može otkriti prisustvo ulja koje je već korišćeno.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari