aktuelno

Srpska organska hrana za austrijska nepca (FOTO/VIDEO)

04.06.2024

19:35

0

Autor: G.M.Š./AgroTV

Uzgajivači voća i povrća iz „Radanske ruže“, iz okoline Lebana, našli su put do evropskog kupca, i to ne sirovim proizvodima

Srpska organska hrana za austrijska nepca (FOTO/VIDEO)
Copyright Screenshot:AgroTV

Srpski proizvođači voća i povrća, kao i njihovo lokalni potrošači, Srbiju doživljavaju kao poznatog i priznatog proizvođača. Ali, za svako (samo)priznanje, pa tako i u poljoprivredi, potrebna je potvrda spolja. U slučaju preduzeća „Radanska ruža“ iz mesta Grgurevce kod Lebana, to priznanje je došlo sa probirljivog tržišta iz srca Evrope – Austrije i Nemačke.

U „Radanskoj ruža“ već godinama uzgajaju povrće i voće na organski način. Prvobitno je to bila samo primarna proizvodnja paprike i paradajza, ali je ona ubrzo prerasla i u prehrambenu, jer u pogonu ovog preduzeća u Lebanu prerađuju svoju organsku hranu u finalne proizvode, kaže reportaža „AgroTV“.

Za organsku proizvodnju povrća opredelili su se još pre sedam godina, kada su pronašli partnera iz Austrije koji otkupljuje prerađeno organsko povrće. Sada zajedno sa nekolicinom kooperanata obrađuju oko pet hektara i godišnje uberu na desetine tona organski uzgojenog povrća zavidnog kvaliteta.

Srpska organska hrana za austrijska nepca (FOTO/VIDEO)Screenshot:AgroTV
Biti hrabar i ne misliti samo na profit: Slobodanka Pavlović, Radanska ruža

 

– „Radanska ruža“ je odmah po osnivanju za preradu krenula u primarnu proizvodnju, da bismo imali jedan zaokruženi proces. I 2017, znači nakon dve godine, odmah smo ušli u avanturu organske primarne proizvodnje. Sada imamo pet kooperanata, svi zajedno imamo oko pet hektara pod povrćem i nešto malo voća. Od povrća, primarne su paprika i paradajz, i još 42 biljke zbog diverziteta u organskoj proizvodnji. Od voća imamo organsku malinu i organsku šljivu, i one su zadasi koji tek treba da daju pun rod – kaže Slobodanka Pavlović.

Proizvodnja je organizovana kako na otvorenom, tako i u plastenicima, pa tokom većeg dela godine imaju dovoljno povrće za preradu i godišnje proizvedu više od 100.000 jedinica finalnih proizvoda.

 

Pokazalo se da se radi o gotovo idealnom kraju za organski uzgoj jer je prostor na kome uzgajaju povrće bez zagađenja, a pogoduje mu i mikroklima.

Kamilicom do bolje paprike

U „Radanskoj ruži“ svojom kamilicom tretiraju povrće u organskoj proizvodnji. Ostale biljke služe im delimično za ishranu radnika, a direktno u preradu idu paradajz, paprika, beli luk, plavi patlidžan...

Ove sezone maksimalno su iskoristili svoje kapacitete, pa očekuju od 40 do 50 tona paprike.

– Za paradajz, ne bih se usudila da prognoziram. Bez plastenika, nekad bude stvarno dobar, a nekad baš loš, vrlo malo g uberemo. Tako da ne bih ništa prognozirala za paradajz. Sigurno je da je zatvoreni prostor kontrolisaniji, tamo je uvek prinos veći, ali nije poenta u tome da sve stavimo pod plastenike. Mi imamo svi po jedan do dva plastenika, i uglavnom se koriste za zaštitu paradajza od plamenjače i pepelnice – objašnjava Slobodanka.

Sa takvom proizvodnjom zadovoljavaju zahteve svog poznatog kupca, partnera iz Austrije, koji im pred sezonu kaže otprilike koje su to količine potrebne za austrijsko i nemačko tržište.

– Mi smo negde imali sreću, kaže se da sreća prati hrabre. Ohrabrili smo se da uđemo u tu avanturu organske proizvodnje. U isto vreme smo našli partnera sa kojim smo stvarno u partnerskim odnosima, ne odnos kupac-prodavac. Tako da nas i on prati sve ove godine, od 2017. do danas, a u početku je i finansirao posao dok nismo stali na malo zdravije noge – zaključuje Slobodanka.

Stroga kontrola

Pored manjeg obima proizvodnje, koji podrazumeva organska proizvodnja sama, tu je i stroga kontrola upotrebe hemikalija.

– Ono što jeste dobro u poslednjih desetak godina jeste to što naše tržište sada snabdeveno organskim preparatima. Taj preparat mora da bude odobren od strane našeg ministarstva i da bude na listi našeg ministarstva, ali u EU. S obzirom na to da Evropska unija iz godine u godinu pooštrava svoje uredbe i zahteve prema organskim proizvođačima, oni svake godine menjaju tu listu i svake godine kontrolišu te preparate, tako da mi svake godine dobijamo novu listu odobrenih sredstava da bismo mogli da tamo prodajemo – objašnjava Slobodanka.

Ali nije samo Evropa potrošač organske hrane, sve je više to i domaće tržište.

– Na naše tržište može da se plasira i organski uzgoj povrća i voća, kao i prerađevina. Sada za to već postoji trasiran put, odnosno realna mogućnost solidne zarade. Moram da kažem da su cene finalnih organskih proizvoda kod nas mnogo veće nego u Evropskoj uniji – napominje Slobodanka Pavlović za „AgroTV“.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike