
Zna se koja je najbolja šljivovica u Srbiji
U Institutu za voćarstvo u Čačku ocenjivano 76 izuzetnih domaćih rakija. Pobednik dolazi iz Guberevca
Institut za voćarstvo u Čačku po 13. put je bio domaćin prestižnog izbora na Smotri najboljih srpskih šljivovica, i među 76 ocenjivanih srpskih rakija kao najbolja je odabrana je prepečenica Dragića Gajovića iz Guberevca.
Na ovoj „ligi šampiona“ pravo učešća imaju samo one rakije koje su se u prethodnoj godini dokazale svojim vrhunskim kvalitetom na brojnim regionalnim manifestacijama širom Srbije i bile odlikovane velikim zlatnim medaljama za kvalitet, piše „Politika“.
Tako se i ove godine u finale plasiralo 76 rakija koje su se prethodno dokazale na takmičenjima u Gornjoj Trepči, Osečini, Užicu, Blacu, Topoli, Baljevcu, Aranđelovcu, Sočanici, Rači, Gračacu, Pranjanima, Kragujevcu, Apatinu, Gornjoj Trnavi, Ljutovu, Vojvodi Stepi, i na Avali.
Na skali koja ima maksimalno 20 poena (ocenjuje se pet parametara kvaliteta – boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus) sve rakije sa ocenom većom od 18,50 mogu poneti veliku zlatnu medalju i smatraju se proizvodima izuzetnog kvaliteta koji zaslužuju da se nađu na ovoj završnoj manifestaciji.
Ekspertska komisija za senzorno ocenjivanje šljivovica, sastavljena je od najeminentnijih domaćih naučnika i privrednika u oblasti proizvodnje i ispitivanja kvaliteta rakija, utvrdila je da je u prethodnoj godini najbolja šljivovica u Srbiji ona koju je proizveo i 15 godina negovao Dragić Gajović iz Guberevca (ocena 19,24).
Za njom slede rakije unuke i bake – Jovane Bojović iz Čačka i Gordane Minić iz Trepče, koje su osvojile 2. i 3. mesto (ocene 19,11 i 19,09).
Među prvih deset su se našle i rakija Podruma „Želja” iz Nanomira (ocena 19,03), kao i rakije Nikole Tasića i njegovog oca Stojana Tasića, proizvođača rakije iz Aranđelovca (ocene 19,01 i 18,99). „Minićeva kuća rakije” iz Trepče i Ilija Rudić iz Borče dele 7. i 8. mesto (ocena 18,94), a Batica Stefanović iz Vlasotinca se nalazi na 9. Takođe, još jedna šljivovica Ilije Rudića nalazi se među prvih deset (ocena 18,91).
Renesansa šljivovice u Srbiji
Prema rečima višeg naučnog saradnika Instituta za voćarstvo dr Branka Popovića, jednog od utemeljivača ove manifestacije, sa ovom smotrom, koja ima za cilj promociju vrhunskih kvaliteta našeg nacionalnog pića i njenih proizvođača, zaokružena je i čitava priča koja povezuje šljivarski region Čačka i celu šljivarsku Srbiju.
– Pored 18 sorti šljive koje su stvorene u čačanskom institutu, među kojima su mnoge koje se danas široko koriste u našoj zemlji, ali i u svetu, kao sirovina za proizvodnju vrhunskih šljivovica, ova naučna kuća neprekidno radi i na očuvanju starih sorti ovog voća na kojima je i baziran prepoznatljiv kvalitet nacionalnog jakog alkoholnog pića – ističe Popović i dodaje da je iz Gornje Trepče, još pre 27 godina, pokrenuta prva regionalna manifestacija ocenjivanja kvaliteta sa kojom je započela renesansa šljivovice u Srbiji.
Napominje da je i iz Čačka potekla inicijativa koja je urodila upisom naše šljivovice na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva organizacije Unesko. Ova smotra ima i veliki uticaj na bolje pozicioniranje proizvođača i komercijalizaciju šljivovice na tržištu. Popović takođe podseća i da je boca šljivove rakije stare 30 godina, koja je bila prošlogodišnji pobednik na ovoj manifestaciji, prodata na internet aukciji za 15.000 evra – što je cena koju na sličnim aukcijskim prodajama dostižu veoma stari i izuzetno kvalitetni francuski konjaci i škotski singl malt viskiji.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari