aktuelno

Danko je danas novopazarski kralj šipurka: Godišnje proizvode tri tone ove biljke, a potom sve preradi i proda (FOTO)

06.08.2024

18:43

0

Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj Novopazarac nije prepustio slučaju

Danko je danas novopazarski kralj šipurka: Godišnje proizvode tri tone ove biljke, a potom sve preradi i proda (FOTO)
Copyright RINA

Da se uz malo hrabrosti i puno truda u Srbiji može pokrenuti uspešan posao kad je u pitanju poljoprivreda, na svom primeru pokazuje i Novopazarac Danko Jolović iz sela Drežina koji je prvi i još uvek jedini uzgajivač šipurka u tom delu Srbije. Kada je pre šest godina odlučio da ga posadi, mnogi su ga s nevericom posmatrali i pitali zbog čega mu treba korov, ali on ih je sve razuverio.

- Kroz razgovor sa prijateljima odlučio sam da posadim šipurak na 70 ari. Iako je mnogima u početku bilo čudno, ja se na to nisam obazirao nego sam nastavio da radim. Prezadovoljan sam zbog toga i zbog svoje odluke se nikad nisam pokajao - kaže za RINU Danko.

Danko je danas novopazarski kralj šipurka: Godišnje proizvode tri tone ove biljke, a potom sve preradi i proda (FOTO)RINA
 

 

Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj Novopazarac nije prepustio slučaju. Pažljivo je slušao savete Stručne savetodavne službe i uspeh nije izostao. Šipurak u novopazarskom selu rađa, što bi se reklo, kao iz vode.

- Rod je iz godine u godinu sve veći, ali  optimalna količina za ovu parcelu je oko tri tone. Šipurak je jako laka vrsta, ja imam sorte polimerijanu i šmit. Jako je otporan na bolesti i uopšte se ne prska, jedino što je potrebno jeste da se između redova uništi trava. Proizvodnja uopšte nije zahtevna - kaže Danko.

Danko je danas novopazarski kralj šipurka: Godišnje proizvode tri tone ove biljke, a potom sve preradi i proda (FOTO)RINA
 

 

Sezona berbe je u jesen, a kako kaže ovaj poljoprivrednik, sorte koje on uzgaja na sebi nemaju puno bodlji, pa ni to nije težak proces. Jedino što nije lako naći radnike, ali i u tome na kraju uvek uspe.

- Dobro je što sezona berbe šipurka počinje u septembru, kada je sve drugo voće već obrano. Dnevnicu plaćamo po ubranom kilogramu. Inače, otkupna cena šipurka po kilogramu kreće se od 100 do 150 dinara. Osim što imam svoj, otkupljujem i divlji šipurak - kaže Danko.

Danko je danas novopazarski kralj šipurka: Godišnje proizvode tri tone ove biljke, a potom sve preradi i proda (FOTO)RINA
 

 

Kad se berba završi, Danko nastvalja proces proizvodnje, jer na tržište plasira bazu za džem, ali i  džem od šipurka. Pravljeni po proverenoj recepturi, od domaćih šipuraka, za njima vlada baš velika potražnja.

Danko je danas novopazarski kralj šipurka: Godišnje proizvode tri tone ove biljke, a potom sve preradi i proda (FOTO)RINA
 

 

Stoga Danko svima onima koji imaju dilemu da li da započnu u proizvodnju savetuje da preuzmu rizik i krenu u nove poslovne pobede.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike