
„Ko jednom proba crnu, na bele se više ne vraća“ (FOTO+VIDEO)
Uzgajivači srpske moravke nemaju dvojbe oko toga čije je meso najkvalitetnije, samo treba strpljenja da stasa

Svinja moravka je, uz šumadinku i resavku jedna od tri najpoznatije autohtone rase u Srbiji (ako ne računamo i mađarsku mangulicu) kojoj je, i pored toga što ima veoma kvalitetno meso i izuzetno je otporna na bolesti, jedno vreme pretilo istrebljenje usled nedostatka uzgajivača opredeljenih za profitabilnije uvozne rase.
To više nije slučaj, proizvođača sada ima a biće ih sve više jer meso moravke je veoma cenjeno među znalcima i postiće od 30 do 100 veću cenu od one koja se plaća za sirovo meso ili prerađevine, kaže emisija specijalizovanog poljoprivrednog kanala i portala AgroTV.
– To je najkvalitetnija domaća svinja i ko jednom proba moravku više se ne vraća na belu svinju. Sam treba biti strpljiv i sačekati 10 do 12 meseci da stasaju, jer to kod njih ide sporije – ističe Vladimir Pavlović iz cela Kremna kod Užica, koji je uspešno spojio turizam i svinjarstvo.
AgroTV
Sa njime se u potpunosti slaže Đuro Karnjež koji, između ostalog, gaji ove svinje u selu Rakovica na Fruškoj Gori.
– Razmišljali smo prvo o mangulici, ali smo se onda raspitali i saznali da moravka ima bolje osobine u skoro svakom pogledu, i što se tiče kvaliteta mesa i što se tiče ranostastnosti – napominje Karnjež.
Laka za uzgoj, „teška“ na ceni
Svoj izbor moravke Pavlović, osim toga da je domaća sorta, objašnjava time da se pokazala otporna na hladnoću, i da može da se jednostavno hrani.

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju

AgroTV
Pogledaj galeriju
– One vole dosta zelene mase, tako da ih ni ne hranimo koncentratom, koji inače sadrže aditive pa i antibiotike, već miksom žitarica i lucerke – objašnjava ovaj uzgajivač.
Karnjež ističe moravka nije nije zahtevna ni po pitanju smeštaja, kao bele svinje, i da praktično brine sama o sebi.
AgroTV
– Ne treba joj neko posebno sklonište, niti svinjac. Dovoljno je, kao što se ovde vidi, samo jedan zaklon od vetra i od kiše, i da dobija hranu i vodu. Ne treba mnogo posete veterinara a sama se, uglavnom, u šumi i oprasi i dovede prasiće – kaže Đuro.
Zamalo da nam nestane
Moravka ime duguje mestu nastanka, dolini istoimene reke, je prepoznatljiva po crnoj boji, po čemu je jednaka i u Srbiji poznatijoj mangulici. Nastala je sredinom 19. veka „divljim“ ukrštanjem domaće šumadinke, mangulice i iz Engleske uvezenog berkšira.
Ova kombinacija donela je veću plodnost, brže stasanje i veći broj prasadi sa izuzetno kvalitetnim mesom. Zbog toga je tokom 19. i početkom 20. veka, bila jedan od glavnih srpskih izvoznih brendova. Međutim, dolazak stranih rasa koje mnogo brže stasaju, potisnuta je iz srpskih obora.
Danas, uz pomoć dodatnih državnih subvencija i veće svesti o potrebi autohtonosti, raste i interesovanja domaćih svinjara za njen uzgoj.
Ali, i pored svega ovoga moravkin glavni adut nije „jeftino“ održavanje već kvalitet mesa koje daje i koji uzgoj čini isplativim.
– Naravno da se isplati, samo treba biti uporan i raditi bukvalno na svakom segmentu posla, kad je kiša i sneg, doći i obići, treba voleti, jednostavno. Jeste da treba sedam do osam kilograma hrane za kilgoram prirasta ali se na mesnim prerađevinama naplati i duplo više od onoga što se dobija od belih svinja – naglašava Vladimir.
To ilustruje time da je kod njega „na pragu“ cena pečenice 3.200 dinara, suvog mesa 2.200 a kobasice koju pravi od mesa moravke i takođe autohtonog gatačkog goveda – 2.000 dinara.
Znači „matematika“ postoji i kod autohtonih rasa a njihovo održavanje doprinosi očuvanju genetske raznovrsnosti i podržava lokalnu ekonomiju i tradiciju.
Uz podršku države i sve veću svest potrošača o prednostima domaćih proizvoda, uzgajivači moravke imaju priliku da razviju održivo i profitabilno poslovanje, što otvara nove mogućnosti za ruralni razvoj i očuvanje kulturnog nasleđa Srbije, ističe se u prilogu AgroTV.
I za kraj, poruka Vladimira Pavlovića koja kaže da „dok smo jeli crne svinje nismo imali ni pritisak ni šećer niti druge savremene bolesti“ i to je, što kažu, „pametnom dosta“.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari