aktuelno

Biće šarana za slave napretek, a cena...

11.12.2024

13:32

0

Autor: R.B.

Za snabdevenost pijaca i prodavnica šaranom u vreme slava i novogodišnjih/božićnih praznika potrošači ne treba da brinu iako ga gajimo mnogo manje nego ranije

Biće šarana za slave napretek, a cena...
Kvalitetnog domaćeg šarana sve manje - Copyright Profimedia

Šarana će biti dovoljno i za Svetog Nikolu i za Badnje veče, tako da se za ove velike praznike očekuju slike iz prošle godine kada su izostali redovi pred ribarnicama i štandovima sa svežom ribom na pijacama.

Ribari su uspeli da odgaje šarane u uslovima tropske klime i zadovoljni su kako je krenuo start sezone u pogledu potražnje i koštanja, piše novosadski Dnevnik, mada je proizvodnja daleko od one koje smo imali pred samo desetak godina.

Kilogram šarana na veliko se prodaje od 400 do 450 dinara, u ribarnicama po velikim gradovima cena na malo je skoro duplo veća - 650 do 900 dinara, a u velikim marketima od 520 do 600 dinara.

To je praktično, osim u slučajevima ove najveće cene, ono što smo za šarana plaćali i pre dve godine a pokušajmo da se prisetimo tadašnjih cena svega ostalog.

Ribar Živan Simić iz Mošorina izjavio je za Dnevnik da očekuje dobru godinu, misleći na to da će uspeti svu ribu da proda po sadašnjoj ceni.

- Ponuda domaćeg šarana je odlična, što znači da će ga biti dovoljno da pokrije potrebe potrošača. Uspeli smo da ribu odgajimo u tropskim uslovima, zahvaljujući sistemima pomoću kojih smo neprekidno u ribnjake ubacivali svežu vodu i kreč - kazao je Simić.

Biće šarana za slave napretek, a cena...Profimedia
 

 

Kaže da ove sezone neće biti potrebno da se uvoziti riba, jer je jedemo samo u „posebnim prilikama“ i da, za razliku od ranijih godina, ove zime većina slava ne pada u posne dane, sredu i petak.

Prošle godine proizveli smo ukupno 3.821 tonu ribe, od čega je šarana bilo najviše - 3.595 tona, a to je skoro duplo manje nego samo pre jedne decenije - kazao je za novosadski list prof. dr Zoran Marković sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

- Ukupan broj registrovanih ribnjaka (šaranskih, pastrmskih, kaveznih sistema, RAS i Akvaponik sistema) je oko 150. Uprkos činjenice da je oko 14.000 hektara pod ribnjacima, danas je u upotrebi svega 43 odsto navedenih površina ili 5.975 hektara šaranskih i sedam hektara pastrmskih ribnjaka – kaže Marković.

Biće šarana za slave napretek, a cena...Profimedia
 

 

A srpski potencijal je mnogo, mnogo veći.

– Posedujemo između 100.000 i 200.000 hektara površina u neposrednoj blizini kanala i rečnih tokova idealnih za izgradnju ribnjaka jer se zbog slabe plodnosti ne koriste za druge namene. Pored neiskorišćenih površina, imamo i sve komponente za proizvodnju hrane za toplovodne vrste riba. Imamo i nekoliko velikih proizvođača sa savremenom opremom za ekstrudiranje hrane za ribe. Ne treba zaboraviti ni domaću stručnosti, kao i savremeni program selekcije šarana i pastrmki, sa kojima se ne može pohvaliti veliki broj država u Evropi – ističe ovaj stručnjak.

Neku utehu donosi to da je pad proizvodnje toplovodnih riba donekle kompenzovan rastom proizvodnje hladnovodnih riba. Proizvodnja kalifornijske pastrmke je oko 2.000 tona, što je puta dva više u odnosu na pre desetak godina. Poslednjih godina proizvodi se i manja količina (nekoliko desetina tona) jesetarskih vrsta riba u savremenim RAS sistemima.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike