aktuelno

Toksičan teški metal, nakon paradajza i paprika, i u luku iz BiH

07.03.2025

09:56

0

Autor: R.B.

Treći put u nekoliko meseci utvrđeno je prisustvo kadmijuma u povrću iz komšiluka

Toksičan teški metal, nakon paradajza i paprika, i u luku iz BiH
Copyright Freepik

U pošiljci luka iz BiH utvrđeno je povećano prisustvo metala kadmijuma, koji može biti štetan za zdravlje. Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i životinjsku hranu (EU RASFF) navodi da je uzorkovanje obavljeno nakon granične kontrole 17. februara. Na osnovu pristiglih rezultata, RASFF je 3. marta, obavestio o otkrivenih 0,056 miligrama kadmijuma po kilogramu, što predstavlja potencijalan rizik za zdravlje.

Ovo je treći put u nekoliko meseci da je prisustvo navedenog metala iznad dozvoljenog u pošiljci povrća koje je trebalo da bude izvezeno iz ove zemlje, piše Telegraf.

Tako je pre nekoliko meseci evidentirano povećano prisustvo kadmijuma u pošiljci paradajza i paprika, te je u skladu s tim njihova isporuka obustavljena.

Inače, reč je o toksičnom teškom metalu koji se može nakupljati u povrću putem zemljišta, vode i atmosferskog zagađenja, a Svetska zdravstvena organizacija ga klasifikuje kao kancerogen, povezujući ga s povećanim rizikom od raka pluća, dojke i prostate.

Prema rečima dr Tihomira Predića iz Poljoprivrednog institut Banjaluka, proizvođači treba da analiziraju zemljište, da rade kontrolu plodnosti, a pogotovo oni koji izvoze.

- Proizvođači treba da utvrde sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu, jer biljke to usvajaju iz zemljišta. Inače se kadmijum u zemljištu nalazi u prirodnom obliku, ali to može biti i kontaminirano zemljište, tj. on može biti donesen u nečemu sa strane, u đubrivima ili sredstvima za poboljšanje zemljišta -  pojašnjava Predić za "Nezavisne novine“.

Kako je pojasnio, uvek je moguće da bude povećano prisustvo ovog metala, kao i da ovo nije ništa alarmantno, jer sve zavisi od klimatskih faktora, ali i brojnih drugih razloga.

I Siniša Mitrić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, za "Nezavisne novine" kaže da to može biti posljedica karakteristika zemljišta u kojem se nalazio luk.

- Pitanje je koliko ga je nađeno i gde je uzgajan. Možda ga je na nekim lokacijama više u prirodi, a naročito ako je uzgajan oko željezara, rudnika i sl. - rekao je Mitrić, koji dodaje da se to dešava.

On navodi da su moguć razlog povećanog prisustva ovog metala i mineralna đubriva, koja se koriste u poljoprivredi.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike