
Najbolji sirevi Srbije: U Ameriku može belgrader, a može i gostiljac (FOTO+VIDEO)
Na "Balkan Cheese festivalu" videli smo i dva sira iz Srbije za koja Njujorčani kažu da bi ih rado videli na svom tržištu

Dobar kao najbolja gauda, a nije ih Holandije, ili grijer, a da nije sa švajcarskih Alpa, kvalitetan sir se može naći i u Srbiji, tvrde ne samo domaći poznavaoci sira već i oni stranci koji dođu u dodir s njima.
A upravo takva dva sira videli smo prošlog vikenda na Balkan Cheese festivalu u Beogradu. Radi se o „belgraderu“, koji beogradska firma holandskog imena "De Kaasmaker" pravi u Čurugu u Bačkoj, i „gostiljskom siru“, koji u istoimenom selu na Zlatiboru pravi Poljoprivredno gazdinstvo Mijailović.
Da su ova dva sira vrhunska, nije mišljenje Srbe Jovanovića, osnivača i organizatora ovog festivala koji će na jesen da ima čak 20. izdanje, iako on taj stav deli, već nekih uvoznika za prestižna strana tržišta.
– Na prošlom festivalu imali smo posetu jednog uvoznika sireva za tržište države i grada Njujorka, i žena je rekla da dva sira odavde odmah mogu da se, po kvalitetu, plasiraju na to tržište, koje se smatra jednim od najizbirljivijih u svetu – kaže za 24sedam Jovanović.
Ekipa 24sedam obišla je štandove ta dva proizvođača koji, iako zasad mali, hrabro staju na crtu kolegama sa mnogo dužom tradicijom i velikim imenom.

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

Pexels
Pogledaj galeriju

Freepik
Pogledaj galeriju
– Naš sir je pravljen po recepturi holandske gaude, učili smo od holandskih majstora, ali nije gauda. Ne samo zbog toga što to ime ne može da nosi jer nije pravljen u tom regionu u Holandiji, već i zbog toga što zbog našeg specifičnog mleka sa farme u Čurugu ima drugačiji, da tako kažemo, balkanski ukus – objašnjava Manja Stojilković iz kompanije "De Kaasmaker".
Ni sir iz zlatiborskog Gostilja nije bez svetskog uzora, mada Mirko Mijailović iz Poljoprivrednog gazdinstva Mijailović kaže da je to teško direktno porediti.
– Gledali smo kako se prave sirevi na Alpima i dobili neku našu recepturu. Poznavaoce sira koji su probali podseća malo na montazio, grijer, a ovi stariji čak nekoga podsećaju na parmezan, iako svi kažu da je to ipak neki novi ukus. To i nije čudno jer je naše zlatiborsko mleko drugačije, budući da i životinje jedu drugačiju hranu. Na kraju svi budu iznenađeni da i u Srbiji nađu takav sir – naglašava Mijailović.
Sada u Srbiji, sutra ko zna gde sve
Ova dva srpska premijum polutvrda sira imaju različit put do ljubitelja i potrošača. Dok se „belgrader“ može naći u prodavnicama trgovinskih lanaca i delikatesnim radnjama, a uskoro će biti i distribucije putem interneta, „gostiljski sir“ ćete naći samo u probranim restoranima u Beogradu, bar dok ne ostvare plan za proširenje sa sadašnjih 300 kilograma mesečno.
– Ili kod nas na Zlatiboru. Proizvodnja je mala i zbog toga nas nema u širokoj prodaji, ali oni koji vole ovakav sir svakako mogu da kontaktiraju s nama i dogovorićemo se – kaže Mijailović.
Bar jedan od ova dva svetska proizvoda iz Srbije možda će uskoro biti na trpezama i u regionu, pa i šire.
– Radimo na dobijanju izvoznih dozvola, i prvo tržište na kome bismo želeli da se nađemo je Crna Gora, odakle već postoji veliko interesovanje i gde ima klijenata koji čekaju na nas, ali znaju za nas i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini. Kada dobijemo dozvole, njima moramo prvima da pošaljemo naš sir – zaključuje Manja Stojilković za 24sedam.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari