
Valerija je profesorka fizičkog, ali je razvila i jedan genijalan biznis - za njenim jestivim buketima su svi poludeli (FOTO/VIDEO)
Mušterije imaju razne zahteve, ali uglavnom znaju tačno šta hoće

Ako ste razmišljali o unikatnom poklonu kojim ćete obradovati voljenu osobu i i koji će predstavljati nešto jedinstveno i drugačije, u tome vam može pomoći Valerija Mihajlović iz Beograda.
Valerija je profesorka fizičkog koja je pre nešto manje od godinu dana došla na ideju da pravi mafine dekorisane tako da izgledaju kao buketi cveća, takozvane cvetne mafine.
24sedam/Goran Sivački
- Naša rođaka iz Australije je mami kupila buket cveća koji je, u stvari, bio od mafina. Tada sam prvi put videla tako nešto i pomislila da i ja to mogu da napravim - kaže Valerija za 24sedam.
Prvi izazov predstavljali su alati potrebni za rad. Kako kaže naša sagovornica, sa određenim elementima je morala da improvizuje jer se ne prodaju u našoj zemlji, ali je na kraju uspela da dođe do rešenja.
- Zapratila sam u početku jednu Amerikanku i jednu Engleskinju koje imaju snimke na društvenim mrežama koje smo gledali, međutim, te nastavke koje one koriste nikako nisam mogla da nađem kod nas. Išla sam bezuspešno po radnjama za poslastičare, pa sam na kraju morala da improvizujem. Gledam kako otprilike one to rade, a onda mi ideje dolaze jedna za drugom - kaže Valerija.
24sedam/Goran Sivački
Posao preko društvenih mreža i preporuka
Kako kaže naša sagovornica, počela je da radi u aprilu ove godine. U početku nije bilo mnogo narudžbina, osim onih za rođendane prijatelja i članova porodice. Dosta buketa se pravilo za 18. rođendane, kojima uglavnom prisustvuje veliki broj ljudi, pa je tako krenula i priča s preporukama.
- Najčešći su komentari da je sve lepše uživo nego na samoj slici, što je meni baš drago, jer je danas obično sve što je na profilima ulepšano - ističe Valerija.
S poslom se intenzivnije krenulo gotovo šest meseci kasnije, u septembru. Kako kaže Valerija, u tome su najviše pomogle društvene mreže, posebno Instagram, koji vodi njena starija ćerka i preko kog su ih kontaktirale potencijalne mušterije.
24sedam/Goran Sivački
Najviše narudžbina, kako kaže naša sagovornica, ima u vreme praznika.
- Tada uvek bude više posla, evo, sad pred Novu godinu, čini mi se najviše, ali nismo imali Osmi mart, nismo imali Dan zaljubljenih, to nam tek dolazi.
Kako kaže, vikendima je uglavnom veća gužva, ali porudžbina ima i preko nedelje, jer se mafini naručuju i za rođendane, slave, svadbe, a u poslednje vreme i odbranu diplomskih radova i doktorata.
- Razni su povodi. Naručivali su ih i momci za devojke, i to mladi momci, 2000-2001. godište, što je zanimljivo. Naručivali su ih i sinovi, da iznenade majke - objašnjava naša sagovornica.
Svaki neobičan zahtev je novi izazov
Kako kaže Valerija, mušterije imaju razne zahteve, ali uglavnom znaju tačno šta hoće, koji cvet, koju boju ili koji buket. Uglavnom to bude roze ili ljubičasto, i u većini slučajeva je ukus tamna čokolada.
- Kad sam prvi put pravila posne mafine, uopšte nisu dobro ispali, pa je pola bilo bačeno i morala samo sve opet. Bilo je oblika poput hrizentema, koji su baš neobični, i ja sam prihvatila izazov. Pravila sam i jelkice, gde sam smislila da stavim nešto što može da se pojede, tako da unutra u stvari ide slani štapić i oko njega jelkica. I ona je bila izazov, pošto sam dosad uglavnom pravila cvetiće na ravnom - objašnjava.
24sedam/Goran Sivački
Najveća porudžbina koju je Valerija do sada pravila imala je u sebi 80 mafina. Pre toga je pravila narudžbinu od 50.
- U buketu imamo opciju od pet, sedam, dvanaest i devetnaest. Imamo čak i tri, kao mali buket. Sve preko ne bude dobar oblik. Ovaj koji smo radili za svadbu, od 50, ima veliko postolje na koje ih nabodemo, i to postolje upakujemo tako da izgleda kao buket.
Kako kaže, za mafine ne treba mnogo materijala. Par jaja, brašno, šećer, margarin, čokolada, jer kad se stavi dosta čokolade, mafini ne budu suvi, što se dopada mušterijama.
Za mafine nije potrebno ni puno vremena da se naprave, naglašava naša sagovornica.
- Brzo se umute i ispeku, za to trebaod 10 do 12 minuta. Za te od sedam, sada mi treba maksimum sat vremena. Što ih je više, potrebno je i više vremena. Kada je veća porudžbina, od 80 ili od 50, smislim oblike. Potom uzmem jednu boju, pa s tom bojom radim jedan oblik, onda sa drugom bojom drugi oblik, tako sam se uigrala. U početku sam trošila puno kesa, jer sam svaki put menjala i nastavak i kesu, a sad prvo radim jednu boju, pa drugu, pa treću.
Raduje se svakoj porudžbini
Pravljenje mafina obavlja sama, posle podne, kada završi sa poslom u školi gde radi kao profesorka fizičkog i takođe ima grupe kojima drži treninge.
- Takva sam, nekako nemam mira. To mi predstavlja zadovoljstvo. Radujem se svakoj porudžbini kao da je prva. Bude mi još zanimljivije kad traže neke boje s kojima pre nisam radila. Stalno se trudim da radovi budu što različitiji - ističe Valerija.
24sedam/Goran Sivački
U tehničkom delu posla joj pomažu ćerka. Kako kaže, starija ćerka vodi Instagram, a mlađa ćerka je dizajnirala personalizovane kartice koje se dobijaju uz bukete. Kada se buketi isporučuju na adresu, tu ćerke takođe pomažu.
Kako kaže naša sagovornica, mafini mogu biti lepši poklon od buketa cveća.
- Cveće uvene, a ovo pojedeš - ističe Valerija sa osmehom na licu.
Bonus video
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari