
Kreće seoba radnika: Jadran već zove, plate i do 3.000€
Velika potražnja za sezonskim radnicima na Jadranskom primorju

Tržište rada u Srbiji suočava se sa nedostatkom radne snage u gotovo svim nižekvalifikovanim zanimanjima, i to se vidi na velikog formalnom ali i neformalnom uvozu radnika. Domaće radne snage ima i u tim sektorima ali njoj već sada počinje sezona poslova u susednim zemljama, koji su veoma privlačna opcija za naše radnike.
Poslodavci iz ovih zemalja su već aktivno u potrazi za kadrovima iz Srbije kako bi spremno dočekali letnju sezonu, što potvrđuju i aktuelni oglasi na Infostudu.
Prema projekcijama hrvatskih stručnjaka i sindikata, u ovoj godini će u Hrvatskoj nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Slična situacija je i u Crnoj Gori, gde Privredna komora procenjuje da će biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Samo u Budvi, prema podacima Udruženja ugostitelja, biće potrebno najmanje 8.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu, javlaj Infostud.
Koliko se nudi
Najveća potražnja je u sektoru ugostiteljstva, gde su traženi konobari sa platama od 1.000 do 1.500 evra, barmeni koji mogu da zarade između 1.100 i 1.600 evra mesečno, kao i recepcioneri sa platama u rasponu od 1.000 do 1.400 evra. Posebno su cenjeni poslastičari, čije se zarade kreću od 1.200 do 1.600 evra.
Pročitajte još:
Što se tiče kuhinjskog osoblja kuhinjskog osoblja, najveća potražnja je za kuvarima, čije plate se kreću od 1.800 do 2.500 evra, dok šefovi kuhinja mogu zarađivati i do 3.000 evra.
Roštilj majstori mogu očekivati zarade od 1.400 do 1.900 evra, dok su pica majstori takođe traženi, sa platama između 1.900 i 2.500 evra. Pomoćni kuvari zarađuju od 1.400 do 1.800 evra, dok pomoćni radnici u kuhinji mogu da računaju na iznose od 900 do 1.400 evra.
U hotelijerstvu, značajna potražnja postoji za sobarima i sobaricama, gde se plate kreću između 900 i 1.400 evra. Takođe, hotelski fotografi mogu da zarade od 1.000 do čak 3.000 evra, u zavisnosti od iskustva i ugovorenih poslova.
Ove pozicije su trenutno među najtraženijima, a visina zarade zavisi od iskustva, veština i samog poslodavca. Sezonski poslovi u turizmu pružaju priliku za solidnu zaradu, a mnogi poslodavci dodatno obezbeđuju smeštaj i ishranu, što značajno smanjuje troškove zaposlenih.
Podaci Infostuda pokazuju da se najviše konkuriše na pozicije recepcionera, sobarica i pomoćnih radnika u kuhinji, dok najmanje kandidata ima za kvalifikovanije pozicije poput poslastičara, roštilj majstora, pica majstora i kuvara.
Ovaj trend dodatno potvrđuje rastući problem nedostatka stručne radne snage u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koji je prisutan u celom regionu. Da radnika u tom sektoru fali pokazuju i zvanični podaci o rastu cena, koje su u januaru ove godine u ugostiteljstvu su u odnosu na januar 2024. prošle godine bile povećane za 13,7%, dok je opšta inflacija bila „sama“ 4,6%, ali cena hrane još manje - 4,1%.
Razlog je povećanje plata u ugostirteljstvu, gde poslodavci pokušavaju da zadrže kolioko god radnika mogu većim platama i poboljšanjem uslova rada.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari