aktuelno

Kreće seoba radnika: Jadran već zove, plate i do 3.000€

26.03.2025

09:16

0

Autor: G.M.Š.

Velika potražnja za sezonskim radnicima na Jadranskom primorju

Kreće seoba radnika: Jadran već zove, plate i do 3.000€
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tržište rada u Srbiji suočava se sa nedostatkom radne snage u gotovo svim nižekvalifikovanim zanimanjima, i to se vidi na velikog formalnom ali i neformalnom uvozu radnika. Domaće radne snage ima i u tim sektorima ali njoj već sada počinje sezona poslova u susednim zemljama, koji su veoma privlačna opcija za naše radnike.

Poslodavci iz ovih zemalja su već aktivno u potrazi za kadrovima iz Srbije kako bi spremno dočekali letnju sezonu, što potvrđuju i aktuelni oglasi na Infostudu.

Prema projekcijama hrvatskih stručnjaka i sindikata, u ovoj godini će u Hrvatskoj nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Slična situacija je i u Crnoj Gori, gde Privredna komora procenjuje da će biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Samo u Budvi, prema podacima Udruženja ugostitelja, biće potrebno najmanje 8.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu, javlaj Infostud.

Koliko se nudi

Najveća potražnja je u sektoru ugostiteljstva, gde su traženi konobari sa platama od 1.000 do 1.500 evra, barmeni koji mogu da zarade između 1.100 i 1.600 evra mesečno, kao i recepcioneri sa platama u rasponu od 1.000 do 1.400 evra. Posebno su cenjeni poslastičari, čije se zarade kreću od 1.200 do 1.600 evra.

Što se tiče kuhinjskog osoblja kuhinjskog osoblja, najveća potražnja je za kuvarima, čije plate se kreću od 1.800 do 2.500 evra, dok šefovi kuhinja mogu zarađivati i do 3.000 evra.

Roštilj majstori mogu očekivati zarade od 1.400 do 1.900 evra, dok su pica majstori takođe traženi, sa platama između 1.900 i 2.500 evra. Pomoćni kuvari zarađuju od 1.400 do 1.800 evra, dok pomoćni radnici u kuhinji mogu da računaju na iznose od 900 do 1.400 evra.

U hotelijerstvu, značajna potražnja postoji za sobarima i sobaricama, gde se plate kreću između 900 i 1.400 evra. Takođe, hotelski fotografi mogu da zarade od 1.000 do čak 3.000 evra, u zavisnosti od iskustva i ugovorenih poslova.

Ove pozicije su trenutno među najtraženijima, a visina zarade zavisi od iskustva, veština i samog poslodavca. Sezonski poslovi u turizmu pružaju priliku za solidnu zaradu, a mnogi poslodavci dodatno obezbeđuju smeštaj i ishranu, što značajno smanjuje troškove zaposlenih.

Podaci Infostuda pokazuju da se najviše konkuriše na pozicije recepcionera, sobarica i pomoćnih radnika u kuhinji, dok najmanje kandidata ima za kvalifikovanije pozicije poput poslastičara, roštilj majstora, pica majstora i kuvara.

Ovaj trend dodatno potvrđuje rastući problem nedostatka stručne radne snage u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koji je prisutan u celom regionu. Da radnika u tom sektoru fali pokazuju i zvanični podaci o rastu cena, koje su u januaru ove godine u ugostiteljstvu su u odnosu na januar 2024. prošle godine bile povećane za 13,7%, dok je opšta inflacija bila „sama“ 4,6%, ali cena hrane još manje - 4,1%.
Razlog je povećanje plata u ugostirteljstvu, gde poslodavci pokušavaju da zadrže kolioko god radnika mogu većim platama i poboljšanjem uslova rada.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike