
HORES: Bolje bezbedno u restoranu, nego noću na žurkama
Udruženje hotelijera i restoratera predložilo duže radno vreme restorana u Srbiji da ne bi bilo zabava u privatnom prostoru

Poslovno udruženje hotelijera i restoratera HORES zatražilo je danas od Kriznog štaba Vlade Srbije produženje radnog vremena za hotelske restorane do 22:30.
Ugostitelji predlažu promenu ograničenja radnog vremena kako bi se izbeglo okupljanje gostiju u privatnom prostoru jer restorani rade do 20 časova, a za hotelske goste do 21 sat.
– HORES razume epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi naše zemlja, ali smatramo da svi hoteli u gradskim, planinskih i banjskim turističkim destinacijama, poštuju zdravstvene mere od fizičke distance, do primene svih zdravstveno-sanitarnih mera – navelo je to udruženje povodom najave Kriznog štaba o mogućem skraćenju radnog vremena.
Vakcine i jeftiniji PCR za strance
HORES je pozvao Vladu Srbije da podrži ugostiteljsku delatnost i time što bi zaposleni u toj delatnosti imali prioritet prilikom vakcinacije, kao i da cena PCR testa za strane državljane koji borave u Srbiji duže od tri dana, umesto 18.000 dinara bude kao i za državljane Srbije 9.000 dinara, uz dokaz da je stranac koristio usluge hotela.
Iz HORESA navode da je evidentno da je najveći problem nepoštovanje mera u privatnom smeštaju, jer zbog skraćenog rada restorana gosti se okupljaju na noćnim žurkama u privatnom smeštaju.
HORES kaže da se zalaže za najveću moguću kontrolu svih objekata u ugostiteljstvu, posebno za kontrolu privatnog smeštaja, i doslednu primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
To udruženje je pozvalo inspekcijske službe, posebno turističku, sanitarnu i komunalnu inspekciju da, u punom kapacitetu, vrše nadzor.
Pročitatje još:
Apeluje na Vladu da pooštri kaznenu politiku za sve prekršioce koji ne poštuju taj zakon, kao i da poveća broj službenika i inspektora inspekcijskih službi.
Sertifikat o kovid bezbednosti
Hotelska i restoraterska industrija čine, kako se navodi, velike napore da održe higijenu i pridržavaju se zdravstveno-sanitarnih mera.
– Shvatajući važnost da je za svakoga gosta čist i siguran objekat najvažniji, HORES je, počev od 1. septembra 2020. godine do sada, sertifikovao 132 hotelska objekta i 204 restorana, u okviru projekta „Čisto i sigurno“ – naveli su iz udruženja.
Dodaje se da je u procesu je sertifikacija još 30 hotela i 50 restorana, a da je hotelska i restoraterska industrija, od početka pandemije, potrošila blizu osam miliona maski, 1,2 miliona litara natrijum hlorida, 900.000 litara 70 procentnog alkohola i drugih dezinfekcionih sredstava u cilju zaštite gostiju i zaposlenih u hotelima.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari