
Čak trećina se izvozi: U Srbiji se godišnje proizvede i do 150.000 tona konditorskih proizvoda
Najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ

U Srbiji se godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona konditorskih proizvoda. Među njima su čokolada, keksa, dvopeka i kolači. Trećina srpskih slatkih i slanih “delikatesa” plasira se van granica naše države.
Pročitajte još:
Konditorska industrija predstavlja zdravi deo prehrambene industrije Srbije, sa dugogodišnjim kvalitetnim snabdevanjem domaćeg tržišta, ali i konstantnim prisustvom na ino-tržištima.
– Kapaciteti ove grane prehrambene industrije su veći od domaćih potreba, a oko jedne trećine godišnje proizvodnje ide u izvoz – navode u Privrednoj komori Srbije.
– Zasada, najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ – dodaje se.
Proizvodnja konditorskih proizvoda kreće se od 120.000 do 150.000 tona godišnje.
U prvih devet meseci 2020. godine proizvodnja slanog peciva (krekeri, slani štapići, perece) veća je za 12,5 odsto, proizvoda od čokolade za 18,8 odsto, krem-proizvoda 22,2 procenta, a bombona nešto više od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sektor proizvodnje biskvita i čokolada beleži pad od 21,4 i 1,4 odsto, u prvih devet meseci 2020.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari