
Kako bezbolno preći sa zimske ishrane na letnju: Evo sa čime možete zameniti slaninu, masno meso i sir a da ne ostanete gladni
Letnje poslastice ne moraju da budu izazov ako znamo šta smemo, a šta ne smemo da jedemo

Iako je leto zvanično počelo pre nekoliko dana, kiše i nevreme koje još uvek kruži po Srbiji ovih dana bi, ako je verovatni meteorolozima, trebalo da sija svojim pravim sjajem.
Tačnije, očekuje se manje kiše i više sunca.
Međutim, većina građana u Srbiji još uvek nije prešla sa zimske na letnju ishranu a stručnjaci savetuju da je upravo sada period kada bi to trebalo učiniti.
Iako će se mnogima činiti da je masno meso, testo i đakonije kojima smo se hranili preko zime teško zameniti, zapravo to nije baš blizu istini.
Međutim, leto donosi i mnoge izazove poput sladoleda, šejkova, koktela, piva pa čak i voća, za koje se sve češće može čuti da utiče na dizanje insulina pa čak i goji.
Četiri voćke za izbegavanje
Endokrinolog Klinike za endokrinologiju UKCS dr Vesna Srećković Dimitrijević kaže za 24sedam da voće može biti problematično za dijabetičare, ali samo neke vrste.
- To su grožđe, smokve, šljive i banane. I naravno, sušeno i kandirano voće. Sve ostalo voće može da se jede. Preporučljive su crne sorte voća. Sada imamo trešnju, crnu višnu i bobičasto voće ima izuzetno puno vlakana. Tako da ono ne bi trebalo da šteti ako se poštuju sve druge preporuke, a to je da ne bude koncentrovanih ugljenih hidrata, testa, hleba i tako dalje. Naravno, sladoled je nešto što ne bi trebalo da se jede - kaže ona.
24sedam/Radovan Marković
Dodaje da razna nezdrava hrana tipična za leto ne mora da bude izazov.
- Ne mora da bude izazov ako znamo šta smemo a šta ne smemo. Recimo, jako je važno da se jede sveže voće a da se ne pravi ceđeno i smuti. Ceđena pomorandža može da podigne nivo šećera kod osobe koja ima dijabetes sa 5 na 8, a ako bi pojeo čitavu pomorandžu podiže sa 5 na 7! To je zato što prilikom ceđenja vlakna obično ostaju u cediljci. A kada jedemo sveže voće onda je bolji efekat tih vlakana na manju resorpciju u digestivnom sistemu. A i tom prilikom postižemo sitost, imamo bolji šećer i trigliceride. S druge strane, vlaknasta hrana štiti od raka debelog creva - objasnila je doktorka.
Na pitanje da li postoji neki sok koji ne diže puno šećer, ona kaže da svi voćni sokovi to rade ali da ne znači da mi nećemo u nekom trenutku uzeti sok.
- Ali sok koji nema dodati šećer. Ceđeno voće se može ponekad koristiti. Recimo, kod osoba koje imaju probleme sa imunitetom ili koji su bolovali od težih bolesti i maligniteta, onda su sokovi neophodni kako voćni tako i od povrća. Znači za podizanje imuniteta i brži oporavak nakon nekih bolesti - objašnjava dr Srećković Dimitrijević.
Što se tiče zimskog režima ishrane, doktorka objašnjava da kada dođe leto i visoke su temperature, nije potrebno toliko te energije kao zimi da se zagrejemo.
- Trebalo bi jesti lakšu hranu, naročito povećati unos povrća i voća. Povrće možete spremati na različite načine. Recimo, grilovati tikvice i plavi paradajz, paprike... obilje salata, paradajz, crni luk, krastavac... sve to može da bude lagana hrana koja će da nas zasiti, uz malo sira, po neku maslinu.... - kaže ona
Pasta sa prelivom
Dr Srećković Dimitrijević smatra da tokom leta treba smanjiti unos teške hrane.
- Ja bih išla na restrikciju mesa, masnih sireva, pržene i pohovane hrane... ono što bi bila preporučljiva hrana za leto, a da smanjuje šećer, to je nešto što svi vole a smatraju da ne treba da uzimaju, odnosno testenina! Ali zdrava testenina poput špageta ili paste. To bi moglo da se koristi čak i dva do tri obroka nedeljno. Jer pasta, iako je od belog brašna, to je durum pšenica i manje diže šećer od druge hrane. Važno je da ne bude prekuvana, već al dente, odnosno do 10 minuta kuvanja. i onda možete najrazličitije prelive da koristite preko te paste. Recimo, grčku salatu i da dobijete zdrav obrok - objašnjava doktorka.
Dodaje da se kod onih koji poste može praviti preliv od tunjevine sa lukom. Ali i kombinacija grilovanog sitno sečenog patlidžana, tikvica i paprike prelivenih maslinovim uljem.
Doktorka preporučuje i dinstane bukovače, ili neke druge pečurke, prelivene marinadom od maslinovom ulja, limuna i belog luka u kombinaciji sa špagetima.
- Tako smo dobili jedan zdrav obrok. Znači ima veliki broj mogućnosti - zaključila je dr Srećković Dimitrijević.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari