
Nađena kancerogena materija u čipsu iz Srbije: Pošiljka hitno zaustavljena u Hrvatskoj!
Akrilamid ne postoji u svežoj hrani i nastaje pri obradi hrane na temperaturama preko 120 stepeni

Evropska komisija objavila je da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.
Sajt evropskog sistema za brzo uzbunjivanje objavio je da se obaveštenje odnosi na Hrvatsku i Srbiju.
Dodaje se da čips nije ušao na tržište Hrvatske, pa je bezbedno uništen.
Inače, akrilamid ne postoji u svežoj hrani i nastaje pri obradi hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme.
Ima ga u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.
Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid i može oštetiti DNK.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari