
Zaslužan za pojavu omiljene grickalice ili krivac za hrskavo otkriće je dotični Džordž Krum, kuvar.
Radio je u loži Moon Lake u Saratoga Springsu u Njujorku, a jedan od njegovih specijaliteta bio je debelo rezani pomfrit koji se jeo viljuškom. Jednog dana, mušterija se požalila da mu je pomfrit predebeo. Krum je napravio tanju seriju. Kupac je i dalje smatrao da su previše debeli. Frustriran, Krum je napravio još jednu seriju, toliko tanku da se više nije mogao jesti viljuškom.

Pixabay
Saznavši za hrskavu grickalicu i drugi su počeli da je traže. Tada je rođen čips. Ušao je u jelovnik Moon Lake Lodge-a kao novi specijalitet nazvan „Saratoga Chips“. Kao takav dugo se zadrao kao specijalitet dostupan samo u restoranima. Zaslužan za njegovu širu proizvodnju i distribuciju po supermarketima bio je Vilijam Tapendon iz Klivlenda koji je 1895. godine počeo da pravi čips u svojoj kuhinji, a zatim dostavljao lokalnim radnjama. Na kraju je staru štalu na svom imanju pretvorio u jednu od prvih fabrika čipsa.
Masovnoj pojavi čipsa prethodio je pronalazak mehaničke gulilice za krompir. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, čips je od lokalnog favorita prerastao u senzaciju širom zemlje.
Ubrzo se probio u nekoliko zemalja širom sveta i tako postao omiljena slana grickalica svih vremena.

Pixabay
Interesantne činjenice o čipsu:
– Čips od krompira nikada nije patentiran.
– Voštane papirne kese revolucionarno su izvršile industriju čipova.
– Džo “Spud” Marfi razvio je tehnologiju za dodavanje začina tokom proizvodnje. 1958. godine čips sa ukusom roštilja postao je prvi ukusni čips u Sjedinjenim Državama. Sledeći ukus koji se prodavao bio je pavlaka i lu
– Tvornica Frito-Lai u Džordžiji skuva oko milion kilograma krompira dnevno kako bi u proseku napravila 175.000 kutija čipsa.
– Tokom Drugog svetskog rata proizvodnja čipsa je zaustavljena jer je proglašen „nebitnom hranom“
Pročitajte još:
Kako smanjiti želju za nezdravom hranom?
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari