
Danas je Tucindan: Ne bijte decu, ali i ne dajte ništa iz kuće
Brojni su običaji i verovanja vezani za ovaj dan

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, danas je Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica.
Dva dana uoči Božića priprema se meso za božićnu trpezu. Za pečenicu se najčešće bira prase, ali i jagnje, a meso se peče na Badnji dan.
Naziv Tucindan potiče od toga što se pečenica nekada tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo.
NIKAKO ŽIVINA NA TRPEZI, TO ZNAČI NAZADOVANJE
Za pečenicu koja se nekada nazivala božnjićara obično se kolje mlado svinjče ili jagnje, a ima ljudi koji zakolju i ćurku, gusku ili kokošku. Međutim, živina se u mnogim krajevima nikako ne sme naći na božićnoj trpezi zbog verovanja da je ona simbol “nazadovanja i rasturanja kuće”, jer “kljuca i baca zemlju iza sebe”.
Ukoliko se negde i zakolje za supu, obavezno se odmah bacaju glava i noge.
Pročitajte još
Pečenica koja se sprema za Božić doprinosi sreći i blagostanju kuće u kojoj se kolje. Svinjče ili ovca ubijaju se do podneva, dok dan ne napreduje, a na mestu gde će biti ubijene prethodno se položi slama.
POČINJE I SPREMANJE KUĆE ZA BOŽIĆ

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući, a koje će deca pokupiti pijučući.
Na taj dan, prema verovanju, ništa se ne sme davati niti iznositi iz kuće, ali je zato tada neophodno vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.
VEROVANJA

24sedam
U narodu postoji verovanje da utroba pečenice pripremljena na Tucindan ima lekovita svojstva.
Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva. Takođe, veruje se da žito neće roditi ako ugine krme određeno za pečenicu. U nekim mestima se krvlju zaklane životinje namaže kukuruz, pa to zrnevlje služi kao lek za životinje i ljude.
U pečenicu domaćini stavljaju jabuku ili dunju, kojom se na Božić omrse radi dobrog zdravlja ili je čuvaju kao lek. l njuška, u čiju se lekovitu moć verovalo, kao i plećka i vilica čuvaju se na tavanu jer se veruje da je za njih vezana duša žrtvovane životinje. Kosti pečenice se ne rasturaju do Bogojavljenja, da se ne bi svinje rasturile.
U pojedinim krajevima Srbije na Tucindan se večera na podu, nikako za stolom, i glava kuće mora sedeti okrenuta prema istoku. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus, riba i ostala posna hrana.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari