aktuelno

Samo za prave ljubitelje: Kačkavalj sa belim lukom, cimetom ili čokoladom (FOTO/VIDEO)

18.04.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š./AgroTV

Vođeni ljubavlju prema tradicionalnom srpskom siru porodica Gilić je kod Trstenika napravila Butik kačkavalja

Samo za prave ljubitelje: Kačkavalj sa belim lukom, cimetom ili čokoladom (FOTO/VIDEO)
Butik kačkavalja na sajmu sira - Copyright 24sedam.rs/G.M.Š.

Većina od nas voli da „bocne“ komadić sira uz sušeno meso ili domaću kobasicu ali ako ste pravi ljubitelj kačkavalja onda je na vašem prazničnom stolu trebalo da se i ovoga puta neki od 15 vrsta koliko ih prave u porodici Gilića u selu Štulac na pola puta između Trstenika i Vrnjačke Banje.

Sa Gilićima i njihovim „Butikom kačkavalja“ čitaoci 24sedam upoznali su se na beogradskom „Balkan Cheese Festivalu“, gde su nam rekli o svojim sirevima od mleka sa Goča koje prave sa dodacima kao što je cimet, beli luk, razne začinske biljke, do čvaraka, tartufa ali i sa „ukusom čokolade“.

Detaljniju priču o njima sada priča i reportaža AgroTV.

- Krenuli smo u ovaj posao spontano, a šest meseci pre početka smo počeli da se igramo sa recepturama dok nismo došli do savršene i nečeg novog na našem tržištu. Ali nismo u ovome sami, imali smo pomoć tehnologa i jedne velike mlekare, na koju i danas možemo da se oslonimo - kaže Mira Gilić, koja sa mužem Sašom vodi „Butik kačkavalja“.

Iz tog „igranja“ danas je produkcija ove male firme narasla na 15 vrsta kačkavalja, a to nije mala stvar jer sirovina, odnosno mleko i bilje, dolazi isključivo sa malih farmi na planini Goč. A za jedan kilogram kačkavalja potrebno je između osam i deset litara mleka a kačkavalj pre prodaje mora da odleži tri do četiri meseca. A sada već imaju kačkavalj koji je zreo dve godine.

- Ako isključimo kakao, koji naravno stiže izdaleka, možemo da kažemo da smo uspeli da naši proizvodi budu potpuno domaći. Sve što možemo nabavljamo iz našeg kraja, a ostatak po Srbiji. Gledamo da što više umrežimo male proizvođače kao što smo mi – ističe Mira.

S čokoladom, zašto da ne?

Na pitanje 24sedam jedu li ljudi zaista sir sa ukusom čokolade, na Festivalu sira Mira Gilić nam je odgovorila:
- Na ponudu kačkavalja sa ukusom čokolade su se kupci već navikli, mada ima onih kojima je i dalje čudno što to nije slatko. Čokolada, odnosno kakao koji se stavlja je sa 75 odsto kako butera i on je sam po sebi više slan a ne sladak, tako da ide sa sirom.

Dajte mi onaj s belim lukom

Iako imaju široku paletu, i „egzotične“ ukuse, njihov najtraženiji proizvod „sa ukusom“ je onaj sa belim lukom.

- Naravno, najprodavaniji je običan kačkavalja jer mnogi kupci se još ne usuđuju da probaju nešto novo i drugačije. Ali od onih sa dodacima, najizraženiji je svakako ona s belim lukom, čak i u Beogradu – naglašava Mira.

Gilići za svoju proizvodnju imaju sertifikat HACCP standarda (kod nas poznat kao „hasap“) ali to kod srpskih kupaca nije prva stvar o kojoj oni razmišljaju kada se raspituju o siru, i hrani generalno.

 

- Najčešće, kada čuju da je to sir od mleka sa Goča i da se radi ručno, to im je dovoljno. Doživljavaju to kao tradicionalan proizvod i o „hasapu“ i kontrolama se ne raspituju mnogo. Ali one postoje i uspeli smo da spojimo tradicionalno i moderno. Pravimo kačkavalj po staroj pirotskoj metodi, jer „pirotski je pirotski“ a sve ostalo su sirevi – objašnjava Mira za AgroTV.

Pa, ako vas je sve ovo zainteresovalo, izvolite. Proizvodi vrednih ruku Gilića ne idu samo preko društvenih mreža već se mogu nabaviti i u prodavnicama delikatesa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zlatiboru...

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike