
Samo za prave ljubitelje: Kačkavalj sa belim lukom, cimetom ili čokoladom (FOTO/VIDEO)
Vođeni ljubavlju prema tradicionalnom srpskom siru porodica Gilić je kod Trstenika napravila Butik kačkavalja

Većina od nas voli da „bocne“ komadić sira uz sušeno meso ili domaću kobasicu ali ako ste pravi ljubitelj kačkavalja onda je na vašem prazničnom stolu trebalo da se i ovoga puta neki od 15 vrsta koliko ih prave u porodici Gilića u selu Štulac na pola puta između Trstenika i Vrnjačke Banje.
Sa Gilićima i njihovim „Butikom kačkavalja“ čitaoci 24sedam upoznali su se na beogradskom „Balkan Cheese Festivalu“, gde su nam rekli o svojim sirevima od mleka sa Goča koje prave sa dodacima kao što je cimet, beli luk, razne začinske biljke, do čvaraka, tartufa ali i sa „ukusom čokolade“.
Detaljniju priču o njima sada priča i reportaža AgroTV.
- Krenuli smo u ovaj posao spontano, a šest meseci pre početka smo počeli da se igramo sa recepturama dok nismo došli do savršene i nečeg novog na našem tržištu. Ali nismo u ovome sami, imali smo pomoć tehnologa i jedne velike mlekare, na koju i danas možemo da se oslonimo - kaže Mira Gilić, koja sa mužem Sašom vodi „Butik kačkavalja“.
Iz tog „igranja“ danas je produkcija ove male firme narasla na 15 vrsta kačkavalja, a to nije mala stvar jer sirovina, odnosno mleko i bilje, dolazi isključivo sa malih farmi na planini Goč. A za jedan kilogram kačkavalja potrebno je između osam i deset litara mleka a kačkavalj pre prodaje mora da odleži tri do četiri meseca. A sada već imaju kačkavalj koji je zreo dve godine.
- Ako isključimo kakao, koji naravno stiže izdaleka, možemo da kažemo da smo uspeli da naši proizvodi budu potpuno domaći. Sve što možemo nabavljamo iz našeg kraja, a ostatak po Srbiji. Gledamo da što više umrežimo male proizvođače kao što smo mi – ističe Mira.
S čokoladom, zašto da ne?
Na pitanje 24sedam jedu li ljudi zaista sir sa ukusom čokolade, na Festivalu sira Mira Gilić nam je odgovorila:
- Na ponudu kačkavalja sa ukusom čokolade su se kupci već navikli, mada ima onih kojima je i dalje čudno što to nije slatko. Čokolada, odnosno kakao koji se stavlja je sa 75 odsto kako butera i on je sam po sebi više slan a ne sladak, tako da ide sa sirom.
Dajte mi onaj s belim lukom
Iako imaju široku paletu, i „egzotične“ ukuse, njihov najtraženiji proizvod „sa ukusom“ je onaj sa belim lukom.
- Naravno, najprodavaniji je običan kačkavalja jer mnogi kupci se još ne usuđuju da probaju nešto novo i drugačije. Ali od onih sa dodacima, najizraženiji je svakako ona s belim lukom, čak i u Beogradu – naglašava Mira.
Gilići za svoju proizvodnju imaju sertifikat HACCP standarda (kod nas poznat kao „hasap“) ali to kod srpskih kupaca nije prva stvar o kojoj oni razmišljaju kada se raspituju o siru, i hrani generalno.

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju
- Najčešće, kada čuju da je to sir od mleka sa Goča i da se radi ručno, to im je dovoljno. Doživljavaju to kao tradicionalan proizvod i o „hasapu“ i kontrolama se ne raspituju mnogo. Ali one postoje i uspeli smo da spojimo tradicionalno i moderno. Pravimo kačkavalj po staroj pirotskoj metodi, jer „pirotski je pirotski“ a sve ostalo su sirevi – objašnjava Mira za AgroTV.
Pa, ako vas je sve ovo zainteresovalo, izvolite. Proizvodi vrednih ruku Gilića ne idu samo preko društvenih mreža već se mogu nabaviti i u prodavnicama delikatesa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zlatiboru...
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari