
Možda nećemo imati svinja ali piletine će biti i za izvoz, uveravaju proizvođači (FOTO/VIDEO)
Stanje u srpskom živinarstvu je dobro i što se tiče pilećeg mesa tu je budućnost ne bi trebalo da donose neprijatna iznenađenja
Srpsko stočarstvo nalazi se pred velikim izazovima, ali nisu sve njegove grane podjednako u problemu. Afrička kuga svinja je napravila haos na ionaoko problematičnom tržištu svinja, govedarstvo je u problemu već decenijama ali živinarska proizvodnja se dobro drži, kažu proizvođači, čak nadilazi potrebe domaćeg tržišta na kome je najjeftinija piletina u regionu.
- Stanje je zadovoljavajuće i u najboljem stanju od svih branši stočarstva, posebno na svinjarstvo i govedarstvo. Trenutno zadovoljavamo sve potrebe srpskog tržišta u pogledu potrošnje pilećeg mesa i po tome se dosta razlikujemo od svinjarstva i govedarstva – kaže za AgroTv Ivan Stanojlović, suvlasnik farme „Robins“ Glibovac i predsenik UO Poslovnog udruženja Zajednice živinara Srbije.
Stanojlović kaže da su firme koje se bave živinarstvo „žive“, da proizvode produktivno i da rastu, što pokazuje i primer njegove firme koja sledeće godine slavi 30 godina postojanja.
- Živinarstvo ima potencijal ali moramo da, ako želimo da se dalje razvijamo, da tražimo i nova tržišta a ne samo da se oslanjamo na domaće. Najveći je problem što kao branša trenutno nemamo pravo na izvoz pilećeg mesa, jednodnevnih pilića ili priplodnih jaja u okviru Evropske unije. Preko udruženja aktivno pokušavamo da uradimo da se to omogući, imali smo sastanke u Ministarstvu poljoprivrede a mislim da smo tehnološki i znanjem spremni za Evropu. A s obzirom na to da imamo i povoljnije hranivo od drugih, konkurentni smo i sa cenom – kaže Stanojlović.
Od ove godne „Robinsu“ imaju najnoviju tehnologiju u svetu, između ostalog inkubatorsku stanicu sa 600.000 jaja nedeljno.
- Tehnologijom smo optimizovali proizvodnju, uvedeni su neki novi parametri koji su ranije bili nepoznanica u inkubiranju kod nas – objašnjava Stanojlović.
Ivan Stanojlović, predsenik UO Poslovnog udruženja Zajednice živinara Srbije
Omogućavanjem izvoza piletine u EU srpski proizvođači bi dobili novi zamah ali to ne bi bio i jedini benefit.
- Mi bi mogli da tada udvostručimo proizvodnju, a i država bi dobila novi zamah jer bilo bi i više zaposlenih i više novca od poreza – napominje Stanojlović.
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Screenshot:AgroTV
Pogledaj galeriju
Za ovakav poduhvat potrebno je i jačanje živinarske zajednice u Srbiji ali i šire i upravo zbog toga održan je u Aranđelovcu početkom septembra i 7. Živinarski biznis forum Jugoistočne Evrope i prvi Živinarski samit Balkana.
Tamo je održano čak 16 predavanja na teme iz branše, od kojih je jedno i smanjena upotreba antibiotika, kao jedne od boljki srpske proizvodnje, kao i šest radionica u kojima su učestvovali i eksperti i predstavnici proizvođača iz Mađarske i Holandije.
- Naše i tržišta u okolini su suviše mala da bi ih svaka zemlja država za sebe i potrebno je povezivanje da bi se napravio proboj na neka veća – kaže Branislav Ivković, organizator ovih skupova.
Proizvodnja konačno postaje malo jeftinija
Što se tiče same proizvodnje, Stanojlović kaže da se nakon teških godinu dana, situacija sada stabilizuje.
- Cene inputa su konačno počele da padaju i nadamo se da ćemo sada moći da radimo naše kalkulacije troškova i zarada normalno. Prema našoj analizi, u Srbiji jedemo najjeftiniju piletinu u regionu a ako je sto odsto i u mesarama i u marketima sve iz domaće proizvodnje, potrošači mogu da budu sigurni da to što kupuju jeste bezbedno i kvalitetno – kaže Stanojlović za AgroTv.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari