
Očuvano nasleđe koje se u slast jede: Porodica Berenji u važnoj misiji
U selu Bački vinogradi jedna porodica kroz organsku proizvodnju čuva od zaborava dren, mušmule i pšenicu bankut

Porodica Berenji iz sela Bački Vinogradi je u neobično važnoj misiji - da kroz regenerativnu poljoprivredu oživi tradicionalne sorte voća i povrća. Krenuviši putem organske proizvodnje, trude se da udahnu novi život skoro zaboravljenom voću u žitu, kao što su dren, mušmula ili pšenica bankut, piše „Dnevnik“.
Brinući se generacijama o zemlji, gajeći useve svojih predaka, a uvideći da su tradicionalne sorte počele da zbog masovne poljoprivrede nestaju i sa polja i s pijačnih tezgi, Berenji su doneli hrabru odluku da pređu na regenerativnu poljoprivredu, poljoprivredni pristup koji se fokusira na obnavljanje i poboljšanje zdravlja zemljišta.
U srcu njihove farme sada se nalazi dren, čije živopisne crvene bobice blistaju na sunčevoj svetlosti. Stabla mušmule, sa svojim prepoznatljivim plodovima koji podsećaju na kombinaciju jabuke i kruške, prošaraju pejzaž, dodajući dašak nostalgije farmi. Bankut pšenica, retka sorta poznata po ukusu orašastih plodova i nutritivnim prednostima, svedočanstvo je posvećenosti porodice očuvanju poljoprivrednog biodiverziteta.
Na pitanje zašto su napravili tako značajan pomak, porodica Berenji strastveno govori o svojoj ljubavi prema zemlji i želji da ostave nasledstvo budućim generacijama.
− Želimo da odamo počast svojim precima nastavljajući njihovo nasleđe održivih poljoprivrednih praksa Fokusirajući se na regenerativnu poljoprivredu ne samo da čuvamo svoje nasleđe već i doprinosimo zdravlju životne sredine − kaže Laslo Berenji.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari