aktuelno

Kad već stiže tropska klima, što ne bismo pravili rakiju od kivija? (FOTO+VIDEO)

19.12.2024

19:06

0

Autor: G.M.Š./AgroTV

Klimatske promene donose mnogo nevolja poljoprivrednicima, ali ne i Slađanu Papiću iz Mačvanske Mitrovice, jer on uzgaja – kivi

Kad već stiže tropska klima, što ne bismo pravili rakiju od kivija? (FOTO+VIDEO)
Copyright Screenshot:AgroTV

Klimatske promene su nešto što će nam se tek obiti o glavu, jer toga su danas svesni poljoprivrednici, a sutra ćemo biti svi mi. Ali, ne muči promena klime sve podjednako. Nekima, kao što je voćar i direktor lokalne škole Slađan Papić iz Mačvanske Mitrovice, to čak ide u prilog.

Za razliku od onih koji u Srbiji gaje malinu, jabuku ili šljivu, on se opredelio da proba nešto egzotičnije – kivi. Od trenutnog hobija, Slađan znan kao Paja, razmišlja  tome da napravi biznis i zasadi pravu plantažu, kaže reportaža AgroTV.

– Imate već one koji u Srbiji gaje na malo banane, mandarine, pistaće... ali kivi je najbolji jer on će preživeti i ako jedne godine temperatura padne na -15 stepeni celzijusa. Ako i smrzne, to je samo deo iznad zemlje, a zatim on potera novi izdanak – ističe profesor Paja.

Veći problem od vremena može da bude nepravilan uzgoj, jer i kivi, ma kako otporan bio, ima svoje prohteve.

– On traži žestoku rezidbu, jer onda dobije više mladih grana na kojima rađa. A različito se režu muška i ženska stabla. Dalje, traži dosta vode, ali i humusa, pa zato imam komposter – objašnjava Papić, koji je, osim što je voćar i nastavnik, zamenik upravnika Rezervata prirode Zasavica.

 

Što se zemljišta tiče, kivi tu nije mnogo izbirljiv, ali ne uspeva na mestima koja imaju mnogo krečnjaka.

Otporan i na smrdibubu

Kako je u pitanju suptropsko voće, kivi u našim uslovima prirodne neprijatelje i bolesti faktički nema, ako izuzmemo azijsku smrdljivu bubu, koja nam je skoro unesena u zemlju. Zato je vrlo lako da ovaj uzgoj bude potpuno organski. Smrdibuba napada i kivi, ali su tu posledice mnogo manje nego kod ostalih biljnih, odnosno voćnih vrsta.
– Primetio sam da čak i na kiviju ostane ožiljaka na plodu gde smrdibuba ubode surlu i pokuša da crpi sokove. Iz leske bukvalno izvadi lešnik, ali kod kivija nije ni blizu tako strašno – ističe Slađan Papić.

– Pored nekih zgrada gde je padao malter, primetio sam da neće da uspe, inače na svim ostalim zemljištima uspeva. Gde god sam ga nekom poklonio ili prodao, ljudi su bili zadovoljni – zaključuje profesor Paja.

Papić gaji dvadesetak stabala, ali intenzivno razmišlja o pravoj plantaži, od koje je svojevremeno odustao na račun lešnika. I taj posao se isplatio, sve do pojave smrdibube koja je uništila zasad.

Prva stabala koja mu danas daju i po 100 kilograma roda, stigla su iz Budve, kao poklon prijatelja.

– Oni su mi dali pet sadnica kivija, koje sam posadio u dvorištu. Druge godine već sam dobio 10-15 sadnica, da bi posle tri-četiri godine brao po 100 kilograma. Onda sam počeo da ih razmnožavam, i to reznicama, i sada imam dvadesetak komada – priča Papić.

Ne samo biznis, već i užitak

A i oni koji bi da gaje kivi kao ukras, ili zaštitu od sunca u dvorištu, ne bi pogrešili.

– Tu nemate pčele, nemate muve, nemate ose, jer ako je, mi to ovde kažemo čardaklija ili pergolaka, od loze kad sazri grožđe, ono privlači stršljenove, pčele, ose, muve… – napominje Papić.

Ali nisu samo hlad, sokovi ili i voćna salata ono što bi moglo Srbe da privuče ovoj zdravoj voćki. Možda i najjači adut je – rakija.

 

Pošto prošle godine nije znao šta da radi sa sitnijim plodovima, Paja je rešio da od toga napravi rakiju. I sada ima kivijevaču, možda jedinstvenu na svetu.

– U kivi dodam samo dva-tri posto šećera. To je čisto da bi ga što brže razložio, da bi se raspao. Nakon pet-šest dana on se bukvalno pretvori u vodu. Toga sam 400 kilograma ispekao u rakiju i dobio 43-44 litra. Ljudi nisu mogli da veruju kako je dobar taj egzotičan ukus – preporučuje možda novu srpsku ljubimicu među kaplicama Slađan Papić.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike