
Od džinovskog omleta do vodenih bitaka: Bizarni običaji koji se praktikuju širom sveta tokom Uskršnjeg ponedeljka
U mnogim kulturama, ovaj praznični dan je prilika za veselje, šalu, bliskost i simboličko čišćenje - bilo kroz vodu, smeh, ili zajednički obrok

Dok se Uskrs širom sveta tradicionalno slavi bogatom trpezom, crkvenim službama i porodičnim okupljanjima, Uskršnji ponedeljak - drugi dan ovog praznika - u mnogim zemljama nosi sopstvene običaje, posebne rituale i razigrane tradicije.
Za neke je to dan tišine i molitve, za druge prilika za veselje, igre, pa čak i vodene bitke. Ovi običaji se isključivo praktikuju na Uskršnji ponedeljak i to širom sveta.
Freepik
Poljska: Vodeni ponedeljak (Śmigus-Dyngus)
Jedan od najživopisnijih običaja Uskršnjeg ponedeljka potiče iz Poljske. Tog dana, širom zemlje se obeležava Śmigus-Dyngus, praznik polivanja vodom. Tradicionalno, mladići polivaju devojke -nekada radi zdravlja i plodnosti, danas iz zabave i običaja.
Ovaj veseli ritual prerasta u masovne vodene igre, a ponegde i u lokalne festivale. Ponedeljak je neradan dan u celoj zemlji, pa svi učestvuju u slavlju.

Slovačka: Grančicama i vodom za zdravlje i mladost
Sličan običaj postoji i u Slovačkoj (i nekim delovima Češke): muškarci simbolično "šibaju" žene ukrašenim grančicama vrbe (korbáč), a potom ih polivaju vodom ili parfemom. Ovaj ritual se smatra blagoslovom - veruje se da donosi zdravlje i lepotu u narednoj godini.
U znak zahvalnosti, žene daruju muškarce jajima, kolačima ili pićem. I ovaj običaj se obavezno praktikuje samo u drugog dana Uskrsa, nikako ranije.

Mađarska: Locsolkodás - umetnost prazničnog prskanja
U Mađarskoj se Uskršnji ponedeljak zove Locsolkodás, što doslovno znači "prskanje". Tog dana, muškarci posećuju ženske članove porodice, prijateljice i komšinice i prskaju ih vodom ili parfemom uz prigodne stihove i čestitke.
Devojke ih zauzvrat daruju uskršnjim jajima, slatkišima ili čašicom domaće rakije. Sve se odvija u prazničnom, šaljivom duhu.
Profimedia
Francuska: Džinovski omlet u Besjeru
U gradiću Besjeru na jugu Francuske, Uskršnji ponedeljak je rezervisan za neobičan, ali izuzetno ukusan običaj - pripremu džinovskog uskršnjeg omleta. Tradicija je stara više vekova i vezuje se za legendu o Napoleonu.
Prema narodnom predanju, Napoleon Bonaparte je, tokom jednog od svojih vojnih pohoda kroz jug Francuske, prenoćio u ovoj oblasti. Tamo mu je lokalni domaćin poslužio omlet, koji je Napoleona navodno toliko oduševio da je sledećeg jutra naredio seljanima da pripreme džinovski omlet za celu njegovu vojsku.
Kako kaže legenda, seljani su tada prikupili jaja iz svih okolnih domaćinstava i pripremili ogromnu količinu hrane, koja je nahranila čitav njegov puk. Oduševljen gestom i ukusom, vojskovođa je navodno izrazio želju da se to ponavlja svake godine.
Danas se na glavnom trgu priprema omlet od više od 15 hiljada jaja, koji se besplatno deli okupljenim građanima i posetiocima. Ova tradicija se održava isključivo na Uskršnji ponedeljak.

BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari