aktuelno

Traženiji su i od IT-jevaca: Plata i do 200.000 dinara, ali niko neće da radi!

22.04.2025

21:24

0

Iako su plate za ovaj posao velike, ni početnici neće da se prihvate posla za zaradu od čak 1.000 evra i osmočasovno radno vreme

Traženiji su i od IT-jevaca: Plata i do 200.000 dinara, ali niko neće da radi!
Copyright Profimedia

Veliki broj Srba svakodnevno kupuje u pekarama a ne sluti da je sve teže naći dobrog pekara čija plata ide i do 200.000 dinara.

Gotovo da nema pekare u Beogradu ili u gradovima u unutrašnjosti gde se vlasnici pekara neće požaliti na nedostatak kvalitetne radne snage, a najviše je onih koji kažu da im nedostaju pekari. 

Iako su plate za ovaj posao velike, ni početnici neće da se prihvate posla za zaradu od čak 1.000 evra i osmočasovno radno vreme, pa i dva dana odmora nedeljno.

Traženiji su i od IT-jevaca: Plata i do 200.000 dinara, ali niko neće da radi!Profimedia
 

Naser Idrizović, vlasnik pekare iz Mladenovca, zapošljava više od 100 radnika od pekare, do maloprodaje i ugostiteljstva. 

Kako kaže, da mu je neko pre 10 godina rekao da ćemo ostati bez radnika u većini zanata ne bi verovao.

- Nije problem samo sa pekarima, radnika generalno nema ni u ostalim sektorima. Tražim trenutno magacionera koji mesečno može da zaradi više od 100.000 dinara i ne mogu da ga nađem. Ja u mojoj firmi dajem sve od sebe da obezbedim što bolje uslove da bih zadržao svoje radnike i za sada uspevam u tome. Funkcionišemo kao porodica. Sada smo u fazi ukidanja noćnog rada, a pekarima smo dali uslove petodnevnog rada u nedelji, plate od 120.000 do 200.000 dinara. Plaćeni su kao visokoobrazovani kadar iako cena rada odavno ne prati cene proizvoda, ali nemamo izbora - počinje priču sagovornik Informera.

On smatra da kao društvo moramo da se uključimo kako bismo održali radnike zanatlije, jer ćemo drugačije biti u velikom problemu.

Traženiji su i od IT-jevaca: Plata i do 200.000 dinara, ali niko neće da radi!Profimedia
 

- Trenutno nam je na praksi učenik iz Smederevske Palanke i pošto je reč o vrlo vrednom detetu koje je sada druga godina srednje škole, odlučio sam da mu dam stimulaciju svakog meseca. To ga je toliko motivisalo da je počeo da se trudi i radi, tako da sam mu obećao stalan posao kada završi školu, kao i iznos plate koju sam spreman da mu isplaćujem. Očekujem od njega da za nekoliko godina bude šef proizvodnje i siguran sam da će tako i da bude - objašnjava Idrizović.

On smatra da je ključ u stimulaciji radnika, te da poslodavci moraju da ulažu u radnike i da ih čuvaju kao porodicu i tako zajedno rastu i razvijaju se.

Na pitanje kako zadržava svoje radnike i pekare s obzirom na to da je sve više onih koji odlaze u inostranstvo ili za boljom platom, on kaže "svetskim uslovima", domaćinskim odnosom i poslom bez pritiska.

Traženiji su i od IT-jevaca: Plata i do 200.000 dinara, ali niko neće da radi!Profimedia
 

- Imaju sve uslove kao da rade u državnom sektoru, a ne u pekari. U našem društvu su stvari pogrešno postavljene, nema ekonomske logike u tome da se drži cena hleba sa čuvanje socijalnog mira. Bio sam sada u Valensiji u poseti jednoj pekari gde vekna zanatskog hleba košta od osam do 12,5 evra, a plate radnika su im kao kod nas. Ja sam za to da i seljak koji je posejao žito, mlinar i svi ostali u lancu uberu svoj prinos i da svi budu zadovoljni. Samo je to rešenje. Ovako u pekarstvu imamo evropske plate, a cene socijalne, neodrživo - ističe on za Informer i dodaje:

- Većina pekara sa kojima smo razgovarali se slažu sa ovom pričom. Pre desetak godina svaki vlasnik pekare je imao luksuz da se nezadovoljnom radniku zahvali na saradnji i da mu otkaz, dok je danas to nedopustivo. Vlasnik praktično izbroji do 10 pre nego što nešto kaže, jer ako pekar ode, drugog će teško naći.

Bonus video: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike