
Njihovim proizvodom se mete ceo svet (FOTO/VIDEO)
Od sirovine koja je, tvrde njeni uzgajivači, isplativija pod soje, u Selenči prave proizvod bez kojeg je nezamislivo domaćinstvo s dvorištem
Mnogi su u Srbiji, pogotovo oni koji se interesuju za prirodnu proizvodnju bez pesti-cida, za Selenču čuli zbog Centra za organsku proizvodnju i njegovog pionirskog rada na ovom polju, ali ovo mesto u Bačkoj u svetu je poznatije po nečem drugom.
Iz naselja sa svega oko dve i po hiljade stanovnika svake godine u svet ode tri do pet miliona prirodnih „čistilica“ od sirka, proizvoda koji zasad uspešno odoleva „modernizaciji“ i mehanizaciji.
U bajkama za decu, jašu je veštice, u narodnoj izreci potrebna je kako bi ste prvo očistili svoje, pre negoli zavirite u komšijsko dvorište a sve se češće upotrebljava i u sportskom žargonu, kao sinonimu ubedljive pobede jedne ekipe ili pojedinca, kaže video prilog AgroTV.
Reč je, naravno, o metli, predmetu koji ne gubi na popularnosti ni modernizacijom. Svi je koriste, ali koje i od čega pravi? Pravi se od sirka, a najviše na potezu Bački Petrovac - Selenča, što našu Srbiju čini jednim od najvećih izvoznika metle u svetu.
U Selenči ovaj potpuno prirodan proizvod pravi dvadesetak slovačkih i srpskih po-rodica. Jasmina Gašparovski treća je generacija koja nastavlja posao. Do pre nekoliko godina zajedno su proizvodili i do 5 miliona metli godišnje, a Srbija bila četvrti izvoznik na planeti. Sada je to negde možda oko 3,5 miliona, ali i dalje se dobro drže.
Dosta ljudi živi od ovog posla i zapošljavaju negde oko 200 ljudi. Metlom iz Selenče čisti se ceo svet, njihov proizvod ide u celu Evropu, Rusiju, Ameriku, tako da u mestu ne znaju dali ima mesta gde nema njihove metle.
Metle se prave od sirka, biljke koja spada u red korova ali se sadi namenski. Izrasli sirak se provlači kroz sumpor, da bi metla bila žuta i dezinfikovana. Pa sledi sečenje, uvezivanje, pa opšivanje.
U Srbiji se sirak sadi na 750 hektara, od čega je 700 u Vojvodini. Za tako mali region, izuzetno doprinose u finansijskom pogledu. U Bačkoj se sirak metlaš još uvek gaji na tradicionalan način, a bere ručno.Proizvođači sirka tvrde da je proizvodnja sirka isplativija je od proizvodnje soje ili kukuruza. Metle, stvorene u ovom bačkom selu sa većinskim slovačkim stanovništvom, koje se nalazi na oko 150 kilometara od Beograda, otišle su u beli svet i danas čiste domove širom Evrope, Rusije, Amerike.
Kvalitetne i tražene metle kupuju najviše Italijani, a odatle stižu čak u Južnu Ameriku.
I metla ima savršene mere
Najbolja metla je ona koja teži 900 grama i ima 11 uboda. Kad se metla opšije, ide još jednom na finalno doterivanje, potkresivanje i šišanje i odlazi u skladište.
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Promo: Screenshot/AgroTV
Pogledaj galeriju
Ali u Selenči je metli veliki izbor - velikih, malih, još manjih… Postoje razne vrste, od „salonke“, koja je najmanja, preko „bosanke“, nešto malo veća, do metli s drškom raznih oblika i veličina.
Najskuplja je metla „džanina“, jer ima najviše posla oko nje.
Nema ništa bez pravih metli od dobrog sirka, od ovog najbolje koji se proizvodi u Se-lenči, kažu u AgroTV. Pokušali su u svetu da naprave plastične metle, ali ne valja to, ima elektriciteta, tako da ništa bez sirka, tvrde u Selenči, jer metla nikada nije iza-šla iz mode.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari