aktuelno

Puževim korakom: Organska poljoprivreda u Srbiji sporo napreduje

24.02.2025

10:52

0

Autor: R.B.

Zdravu hranu gajimo na svega 0,6% poljoprivrednih površina, kažu stručnjaci

Puževim korakom: Organska poljoprivreda u Srbiji sporo napreduje
Ilustracija - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Klimatske promene ugrožavaju ekosisteme širom planete a sve veće zagađenje hemikalijama nameću organsku proizvodnju hrane kao jedino održivo rešenje. I iako interesovanje za zdravom hranom sve veće u Srbiji, nažalost, ovaj sektor napreduje previše sporo, piše novosadski Dnevnik.

Brojke najbolje oslikavaju trenutno stanje: manje od jednog procenta poljoprivrednog zemljišta u Srbiji obrađuje se po organskim principima, kaže Snježana Mitrović, aktivna članica udružena proizvođača organske hrane Terra’s.

– Sve nekako ide puževim korakom. Tako se od 2010. godine kada je usvojen prvi Zakon o organskoj proizvodnji beleži stalni rast, ali je trenutno pod organskim površinama u Srbiji svega 0,6 odsto. Prema poslednjim podacima Ministarstva poljoprivrede u 2023. godini se na oko 29.000 hektara odvija organska proizvodnja, što je povećanje za oko 4.000 hektara u odnosu na godinu dana ranije. Od toga su 17.564 hektara obradive površine dok su livade i pašnjaci na 11.437 hektara. U prelaznom periodu je blizu 11.000 hektara, a u organskom statusu oko 18.000 hektara – kaže Mitrović.

U odnosu na 2022. godinu, 2023. je zabeležen rast od 4.000 hektara pod organskom proizvodnjom, ali to je mnogo ispod potrebnog. Vojvodina, nekadašnji predvodnik u organskoj poljoprivredi, pokazuje znake oporavka nakon prethodnih padova - prošle godine površine su povećane za 505 hektara.

Proizvođači su posebno razočarani kašnjenjem državnih podsticaja. Iako je prošlogodišnjim pozivom maksimalni iznos podsticaja povećan na 2,52 miliona dinara za biljnu proizvodnju i predviđeno 55 miliona za stočarsku proizvodnju, ljudi još uvek čekaju obećani novac.

- Prošao je skoro februar, a većina proizvođača nije videla ni dinar - dodaje Snježana Mitrović.

Planovi za Vojvodinu predviđaju povećanje površina pod organskom proizvodnjim  na 10.500 hektara do 2030. godine, ali za ostvarenje tog cilja potrebna je sistemska podrška - od finansija do edukacije. Organska proizvodnja mora postati važan deo poljoprivredne strategije jer predstavlja ključ očuvanja zdravlja budućih pokolenja.

Krajnje je vreme da organska poljoprivreda dobije mesto koje zaslužuje - ne samo na papiru već u stvarnom životu.

Tri i po decenije borbe za prirodnu hranu

Udruženje Terra’s je osnovano 1990. godine u Subotici kao neprofitna organizacija u cilju saradnje i koordinisanja aktivnosti u oblasti proizvodnje, prerade, plasmana i primene organske hrane. Celoviti proces proizvodnje hrane na organskim principima „od njive do trpeze” po modelu Terra’s razrađen je na bazi standarda Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM) i propisa Evropske unije. Cilj je uspostavljanje ekološki uravnoteženog i ekonomski održivog poslovnog sistema u oblasti proizvodnje hrane.

Terra’s je 7. februara ove godine napunilo je 35 godina. Proslava godišnjice održaće se u oktobru tokom festivala Biofest, na  kojem će se okupiti svi ključni akteri - od proizvođača do potrošača.

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike