
Od najskupljeg na svetu do najboljih na Balkanu: Festival sira u Beogradu (FOTO+VIDEO)
Ovog vikenda srpska prestonica ponovo je domaćin Balkan Cheese Festival-a, gde se na degustaciju i prodaju nude neki od najboljih sireva u regionu

Od uobičajenih srpskih kačkavalja, ali sa neobičnim dodacima, preko zrelih polutvrdih i tvrdih sireva koji mogu da se bez stida nađu na istom tanjiru sa parnjacima iz Francuske, Italije ili Švajcarske i onih drugih koje kao lek tretiraju ljudi iz inostranstva, pa sve do najskupljeg sira na svetu – od magarećeg mleka, može se videti i probati (naravno i kupiti), na XIX Balkanskom festivalu sira – Balkan Cheese Festival.
U sada već uobičajenom prostoru BEO šoping centra, ovog vikenda okupilo se 40 proizvođača sa više od 200 sireva, i nešto vina, rakija i onoga što kao meze ide uz sir.

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam/Viktor Halas
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju

24sedam.rs/G.M.Š.
Pogledaj galeriju
‒ Tu su individualni proizvođači, uglavnom mala poljoprivredna gazdinstva i proizvodnje, čije proizvode ne možete da nađete u svakodnevnoj prodaji a koji imaju različite nesvakidašnje ukuse. Takođe, imamo i proizvođača najskupljeg sira na svetu, iz Rezervata prirode Zasavica gde ga rade od magarećeg mleka, kao i proizvođača „kupreškog sira“, koji već neko vreme i stručnjaci i potrošači ovde ocenjuju kao najbolji u regionu. Redak je i koziji sir u hrastovoj kori iz
Glušaca kod Šapca, koji se smatra najboljim u svojoj kategoriji ‒ izdvaja samo neke zanimljivosti ovog izdanja Festivala njegov osnivač i organizator Srba Jovanović.
Pored malih poljoprivrednih gazdinstava, na ovo sajmu stalni su izlagači Mlekarska škola iz Pirota, čiji nastavnici uživo pokazuju kao se pravi „pareno testo“ čuvenog „pirotskog kačkavalja“ ali i jedan srpski manastir iz tog kraja koji je poznatiji po siru nego po vinu, kao mnogo drugi. Iz manastira Sukovo (Uspenja presvete Bogorodice), uz nadaleko čuveni tamjan, meleme i travaricu od 27 biljaka, ovde je stigla i čitava paleta kravljeg i kozijeg sira.
Ko je najbolji znaćemo sutra
Pored izlaganja i prodaje sira, Balkan Cheese Festival je i takmičarska manifestacija gde se učesnici nadmeću i najbolju ocenu petočlane komisije za ocenjivanje koju čije stručnjaci raznih struka, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Ocenjivanje i proglašenje pobednika biće održano sutra, kada će nagrade i priznanja dobiti i oni koji se takmiče u prezentaciji „tanjira sira“, za najlepši štand, kao i oni koji su u protekloj godini imali najveću inovaciju u ovoj oblasti.
Radno vreme ovog festivala je kao i samog šoping centra, od 10 do 22 sata pa - prijatno.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari