
Recept dana: Humus
Ukusan i zdrav namaz za vrhunski početak dana

Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka, namaz, umak ili pasta pripremljena od leblebija i tahinija, a obično se jede uz pita hleb, tortilje ili tostirani hleb. Humusa nije popularan zbog fenomenalnog ukusa, već i zbog velike hranljive vrednosti.
MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Panna cotta
Sastojci:
- 300 g leblebija (kuvane ili sirove)
- 1-3 čena belog luka (zavisi koliko ga volite )
- oko 1 dl maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- so
- 1 puna kašika tahinija (susam pasta)
Priprema
1. Ukoliko imate nekuvane leblebije, potopite ih uveče u vodu, a narednog dana kuvajte ih do sat vremena. Kuvane leblebije (ili one iz konzerve) ubacite u blender i sameljite ga.
2. Dodajte polovinu belog luka, pa opet uključite blender. Potom ubacite tahini, so, ulje i limun, ali ne dodajte odmah sve. Dodajte najpre manju količinu limuna ili tahinija, pa na pola pripreme probajte. Ako vam ukus nije dovoljno intezivan, dodajte još. Bolje je dodati naknadno više začina nego prezačiniti.
3. Dok meljete leblebije, dolivajte pomalo hladne vode.
4. Namaz preručite u neku teglicu ili plastičnu kutiju, držite ga u frižideru i možete da ga koristite dva-tri dana. Ukoliko ga jede samo jedna osoba u domaćinstvu, prepolovite mere. Ovaj fantastični namaz odličan je i zdrav za doručak uz hleb koji inače jedete.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari